Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kolmekymppinen Lada vie reissaajat kotikonnuilleen – matkaavat koko Venäjän halki

Ladoihin hurahtanut joukko on suunnannut jälleen katseensa kohti uutta seikkailua. Maailmaa nähnyt menopeli on kuskannut miehiä jo läpi Amerikan mantereen. Manner-Eurooppakin on nähty. Nyt edessä on Venäjän valloitus. Matkaa kertyy tällä kertaa yli 10 000 kilometriä.

Jori Kymäläinen nojailee Ladaan
Kuva: Rami Koivula / Yle
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Jori Kymäläinen nojailee Ladaansa vielä kotinurkillaan Porissa. Toinen Lada, miehen monivuotinen matkakumppani, on jo lastattu kuorma-auton kyytiin. Se taittaa matkaansa parhaillaan Venäjän halki. Uskollinen ystävä seuraa itse lentokoneella perässä.

Vuoden 1983 farmarimallinen Lada on kiertänyt maailmaa Jori Kymäläisen ja kumppanien kanssa jo useampana kesänä. Tällä kertaa suuntana on kotimaa – nimittäin auton kotimaa.

– Pitää näyttää kotimaan kamaraakin välillä tälle yksilölle, joka on tuotu sieltä ulkomaille, Jori Kymäläinen toteaa.

Tälle reissulle osallistuu kaksi muutakin ladakaveria. Matkustajia niissä on kahdeksan.

– Autot lähtivät noin kuukausi sitten rekkakuljetuksella Pietarista Vladivostokiin. Me menemme lentokoneella perässä ja ajamme autot takaisin Venäjän läpi.

Tehdasvierailu synnyinkotiin

Ladat pääsevät vierailemaan heti paluumatkan alkajaisiksi synnyinkodissaan.

– Varaamme turistipäivän Vladivostokiin ja käymme Ladan päätehtaalla. Ajaminenhan tässä reissussa on pääjuttu, mutta pysähdymme siellä täällä välilläkin. Kuukauden päivät olemme varanneet matkantekoon aikaa, Jori Kymäläinen kertoo.

Ei järjellä väliä

Venäjän läpiajo ei ole mikään pieni kesäajelu. Matkaa kertyy yli 10 000 kilometriä, eikä tie ole kaikin paikoin parhaassa mahdollisessa kunnossa. Ladojen kuntokin saattaa joitakin epäilyttää. Jori Kymäläinen suuntaa matkaan kuitenkin luottavaisena.

– Meillä on kohtuullisen kattavasti varaosia ja työkaluja mukana. Taitoakin löytyy. Eli emme ainakaan automaattisesti jää tien päälle, jos jotain sattuu. Ja olemmehan me Ladojen kotimaassa, joten sopivia korjaamojakin varmasti löytyy, jos taidot loppuvat kesken.

Aina välillä mietimme, onko tässä mitään järkeä.

Jori Kymäläinen

Miehet ovat tottuneet vastoinkäymisiin. Lada-matkoistaan he eivät silti luovu.

– Aina välillä mietimme, onko tässä mitään järkeä, mutta uuden reissun suunnittelu alkaa silti jo edellisen reissun aikana kaikessa hiljaisuudessaan.

Suosittelemme