Hyppää sisältöön

Miehemme maailmalla: Nunnia ja Karjalan ystäviä serbialueella

Bosnian serbitasavalta on jäänyt takapajulaksi, jonka tärkein ystävä on 20 viime vuotta ollut rajantakainen emo-Serbia. Tasavallan ensimmäiset vaalit olivat erikoinen tapahtuma. Miehemme maailmalla -radiosarjassa muistellaan voittajapuolueen tilaisuutta, jota väritti näyttelijä-nunnan absurdi esiintyminen.

Bosnian serbien johtajan Radovan Karadžićin kannattajia.
Bosnian serbien johtajan Radovan Karadžićin olinpaikkaa ei vaalitilaisuuden aikana tiedetty, mutta paikalla oli runsaasti hänen kannattajiaan. Kuva: Mika Hentunen / Yle
Mika Hentunen

Voit kuunnella_ Miehemme maailmalla _-sarjaa tästä linkistä.

Sodanjälkeiset vaalit

Oli syyskuu 1996 ja Bosnian sodan jälkeisten ensimmäisten demokraattisten vaalien alusviikko.

Bosnia-Hertsegovina oli jaettu serbien, muslimien ja kroaattien kesken. Serbitasavallan pääkallonpaikkana oli parikymmentä kilometriä Sarejevosta sijaitseva Pale.

Rauhansopimuksen mukaan keskenään sotineet serbit, kroaatit ja muslimit alistettiin kolmihenkisen presidenttineuvoston ja yhteisen parlamentin alaisuuteen.

Auton hajoaminen pakotti jäämään

Tulin kuvaajani Koivusen Kallen kanssa Paleen, koska johtavalla serbipuolue SDS:llä oli siellä vaalitilaisuus. Se pyrki nyt saamaan mahdollisimman paljon kansanedustajia uuteen parlamenttiin. SDS:n kannatukseksi kerrottiin ykskantaan 99 prosenttia.

Poikkesimme kysymään tietä keskustan kapakassa. Siellä oli äärimieliseltä näyttävää humalaista väkeä jo aamutuimaan. Naisilla oli violetiksi värjättyjä tukkia, miehillä tuuheita mustia partoja.

Teki mieli lähteä kotiin, mutta vuokra-automme oli hajonnut kadun varteen. Ainut toivomme oli siis löytää vaalitilaisuudesta joku, jonka kyydissä tai vetämänä pääsisimme illalla pois.

Biljana Plavšić oli 1996-98 Bosnian serbitasavallan presidenttinä. Hänet tuomittiin Bosnian sodan aikaisista sotarikoksista vankilaan ja hän vietti vankeusaikansa 2003-2009 Ruotsissa.
Biljana Plavšić oli 1996-98 Bosnian serbitasavallan presidenttinä. Hänet tuomittiin Bosnian sodan aikaisista sotarikoksista vankilaan ja hän vietti vankeusaikansa 2003-2009 Ruotsissa. Kuva: EPA / Drago Vejnovic

Äiti Angelina päästettiin irti

Vaalitilaisuudessa puhujina oli paitsi serbien tuleva johtaja Biljana Plavšić ja ortodoksipappi, myös ilmeisesti vain ulkomaista mediaa varten paikalle tuotu näyttelijä-nunna. Täydellinen englanti paljasti hänet pohjoisamerikkalaiseksi. Joku kertoi hänen tulleen Kanadasta.

Hänen nimensä oli ”Äiti Angelina.” Hän oli pukeutunut mustaan kokovartalon kolttuun, päätä peitti huivi oikean nunnan tapaan. Teatraalisuudessaan hän meni naurettavuuksiin.

– Varoitan teitä, toisen ja vielä kolmannen kerran, hän julisti vapisevalla äänellä  sormeaan heristellen.

Äiti Angelina kääntyi katsomaan meitä, pientä ulkomaista lehtimiesjoukkoa. Tuntui kuin yleisössä olleet tuhat vihamielistä serbiä olisi tehnyt samoin.

– Välittäkää ehdoton totuus ihmiskunnalle. Muuten Jumala kiroaa teidät armottomasti ja  sovittamattomasti. Kirous pysyy teidän ja lastenne yllä, sillä olette tehneet syntiä pyhää ja neitseellistä serbikansaa vastaan, näyttelijä-nunna vuodatti.

Miehemme maailmalla, Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen.
Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen

Vihamielisyyttä kansanryhmien välillä

Haastateltavat olivat oma lukunsa. Serbiparlamentin jäsen Dragoš Kalajić kertoi tuntevansa sympatiaa suomalaisia kohtaan Karjalan menetyksen takia.

Hänelle tärkeintä tulevissa vaaleissa oli varmistaa, ettei serbien tarvitse elää Bosnian muslimien kanssa. Perusteluna oli se, että musliminainen synnyttää viisi lasta siinä, missä serbi vain yhden. 

Kun vihdoin pääsimme takaisin Sarajevoon ruotsalaisten vetäminä, joimme kaksi viskipaukkua sanomatta mitään.

Suosittelemme sinulle