Hyppää sisältöön

1950-luvulta säilynyt kerrostaloalue huokuu sodanjälkeistä nostalgiaa

1950-luvulta säilyneet aravatalot ovat Suomessa harvassa. Yksi näistä harvinaisista kerrostaloalueista löytyy Porista. Alueen ominaispiirteitä tutkitaan parhaillaan ja tietoja halutaan hyödyntää kaavoituksessa.

Riihikedon aravakerrostaloja Porissa
Kati Rantala

Riihikedon alue keskuspuistoineen kuuluu monen porilaisen lapsuusmuistoihin. 1950-luvulla kun aluetta asutettiin, olivat asukkaiden valinnassa etusijalla lapsiperheet. Puistossa seisovat edelleen vankkoina monet alueen rakennusvaiheessa istutetut puut.

Porissa nostalgiaa henkivä Riihikedon kerrostaloalue pääsee nyt erikoistarkasteluun. Satakunnan museo ja Porin kaupunki tutkivat Riihikedon alueen aravatalojen historiaa, rakennustapaa ja puistojen ominaispiirteitä. Kerättyä tietoa hyödynnetään muun muassa kaavoituksessa.

Harppaus moderniin asumiseen

Aravatalot ympäristöineen ovat hyvin säilynyt esimerkki jälleenrakennuskauden suunnitteluihanteista ja rakennustyylistä.

Arava-asunnot toivat merkittävän parannuksen monen porilaisen elintasoon, sillä niissä oli sisävessat, vesijohto ja talokohtaiset saunat. Nykyään asunnoista ovat suurelta osin kadonneet alkuperäiset keittiönkaapit ja muut 50-luvun tunnusmerkit, mutta ulkona aikakauden tyylin voi edelleen huomata.

Videolla rakennusinventoija Sanna Kuusikari vinkkaa aidot 50-lukulaiset piirteet, joihin kannattaa kiinnittää huomiota alueella liikkuessa.

Suosittelemme sinulle