Hyppää sisältöön

Espanjansiruetanoiden torjunta tuottaa tulosta

Espanjansiruetanakanta on viime vuosina vahvistunut. Esimerkiksi Turun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta löytyi viime kesänä runsaasti etanoita.

Espanjansiruetana
Kuva: Jussi Kallioinen / Yle
Petra Ristola

Espanjansiruetanoiden torjunta on tuottanut tulosta Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Vuosi sitten espanjansiruetanoita löytyi runsaasti Ruissalosta Turun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta.

Nopeasti aloitetut torjuntatoimet näyttävät tuottaneen tulosta. Tänä kesänä puutarhan alueelta on löytynyt selvästi vähemmän espanjansiruetanoita.

– Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha on torjunut espanjansiruetanoita alueellaan esimerkiksi isojen maa-alojen kuumakäsittelyn avulla. Tämän lisäksi puutarhurit ovat keränneet kaikki näkemänsä espanjansiruetanat ja tuhonneet ne, kertoo ylipuutarhuri Simo Laine Turun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta.

Etana leviää puutarhajätteen mukana

Espanjansiruetana on luokiteltu Suomessa erityisen haitalliseksi vieraslajiksi. Laji havaittiin Suomessa ensimmäisen kerran 1990-luvun alkupuolella Ahvenanmaalla. Tämän jälkeen laji on levittäytynyt tehokkaasti manner-Suomeen.

– Kulunut talvi sekä alkukesän kuivuus eivät ole olleet lajille otollisia, joten tänä kesänä espanjansiruetanoista ei ole vielä ollut yhtä suurta harmia kuin viime vuonna. Runsaat sateet voivat kuitenkin muuttaa tilannetta, kertoo suunnittelija Liisa Vainio Turun kaupungin ympäristönsuojelusta.

Espanjansiruetana levittäytyy uusille alueille esimerkiksi puutarhajätteen mukana. Uudet esiintymät on tärkeä saada tuhottua nopeasti, sillä laji lisääntyy tehokkaasti.

– Torjuntatoimien onnistumisen kannalta on tärkeä jatkaa myös lajin esiintymiskartoitusta Turun alueella. Samanaikaisesti puutarhalla jatketaan torjuntatoimia, joiden avulla varmistetaan, että kanta ei lähde uuteen nousuun, kuvailee biologian laitoksen varajohtaja Ilari E. Sääksjärvi.

Yleisöä pyydetään ilmoittamaan espanjansiruetanahavainnot Vieraslajitportaalille (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle