Hyppää sisältöön

Muusikko Aki Sirkesalo saa nimikkotien kotikaupunkiinsa

Thaimaan tsunamissa menehtynyt muusikko Aki Sirkesalon mukaan nimetään teitä Akaassa. Teiden nimeämisellä kaupunki haluaa tuoda esille Sirkesalon ja hänen tuotantonsa merkitystä kotipaikkakunnalleen.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle
Anne Heino

Akaassa nimetään teitä edesmenneen muusikon Aki Sirkesalon inspiroimana. Akaanportin yritysalueella, E75-moottoritien liittymän ja ABC-liikenneaseman läheisyydessä sijaitsevat tiet saavat nimikseen Sirkesalontie, Akinkuja, Levytie ja Musakuja.

Akaan kaupungin kaavoituspäällikön Jyri Sarkkisen mukaan Sirkesalontie on yksiselitteinen ja selkeyden vuoksi päätettiin käyttää vain sukunimeä. Muissa samaan aikaan nimetyissä teissä sen sijaan voi nähdä musiikillisuuden lisäksi myös muita merkityksiä.

– Levytie viittaa Toja-levyyn, musa puolestaan tarkoittaa slangisanan kautta kiveä.

Akinkujan merkitys on Sarkkisen mukaan vielä monimuotoisempi.

– Sirkesalon lisäksi nimi jättää tilaa muillekin Akeille.

Akaan Toijalasta kotoisin ollut Aki Sirkesalo menehtyi perheineen lomamatkallaan Thaimaan tsunamissa joulukuussa 2004. Sirkesalon muistoksi on niin Akaassa kuin muuallakin Suomessa järjestetty useita erilaisia tilaisuuksia. Tsunamin jälkeen Sirkesalon tuotantoa on esitetty monissa tsunamia käsitelleissä yhteyksissä, kuten televisiodokumenteissa ja muistotilaisuuksissa.

Ylen Elävästä arkistosta löytyy useita Sirkesalon esityksiä.

Aki Sirkesalo: Äiti esitys vuodelta 1998 ohjelmasta Linnunradan pianobaari
Aki Sirkesalon haastattelu vuodelta 2004 ohjelmassa Estradilla: Aki Sirkesalo
Aki Sirkesalo: Mä tuun kotiin, esitys vuodelta 1998 ohjelmasta Linnunradan pianopaari

Suosittelemme sinulle