Hyppää sisältöön

Suomen kiinnostavin futisseura tulee Kakkosesta – brittien tv-ohjelma saapui Ouluun nigerialaistähden perässä

Valioliigan Premier League World -ohjelma on seurannut alkuviikon ajan oululaista Herculesta. Kansainvälisesti kiinnostavan seurasta teki tammikuussa valmentajaksi palkattu, entinen Nigerian maajoukkueen ja Evertonin tähtipelaaja Daniel Amokachi.

Premier League Worldin ohjaaja Steve Ellisiä kiinnostaa paitsi Daniel Amokachi, myös jalkapalloseura Herculesin tavanomaisesta poikkeava toimintakonsepti. Sitä Ellisille pyrkii avaamaan seuran toiminnanjohtaja Mikko Perälä. Kuva: Timo Sipola / Yle

Englannin valioliigan viikkomakasiiniohjelma Premier League World kuvaa keskiviikkona Oulussa Kakkosen C-lohkon jännitysnäytelmää. Ottelussa kohtaavat C-lohkoa johtava torniolainen TP-47 ja paikallinen Hercules.

Hercules on ollut kansainvälisen huomion kohteena sen jälkeen kun se teki alkuvuonna valmentajasopimuksen nigerialaisen jalkapallolegendan Daniel Amokachin kanssa.

Maailmantähdellä on vetovoimaa

Oulu ei ole jalkapallollisesti mitenkään superkiinnostava paikka, mutta kuten monia jo aikaisemmin tänä vuonna Oulussa käyneitä kansainvälisiä kuvausryhmiä, myös Englannin Valioliigan viikkomakasiiniohjelma Premier League Worldia kiinnostaa se, että eksoottisessa Oulussa on valmentajana nigerialainen maailmantähti.

Kun kuulin että hän on täällä valmentamassa, ajattelin että tämä juttu täytyy ehdottomasti tehdä

Steve Ellis

– Danielilla oli korkea profiili Evertonissa 1990-luvulla. Kun kuulin että hän on täällä valmentamassa, ajattelin että tämä juttu täytyy ehdottomasti tehdä, kertoo Premier League World -makasiiniohjelman ohjaaja Steve Ellis.

Nigeria on tuottanut maailmalle paljon hyviä pelaajia. Amokachi on loistava esimerkki.

Omapäinen pelaaja

Amokachi oli voittamassa Nigerialle kultaa Atlantan olympialaisissa 1996. Parhaiten hänet muistetaan siitä, kuinka hän ilmoitti omavaltaisesti itsensä Evertonin vaihtopenkiltä kentälle 1995 FA Cupin semifinaaliottelussa Tottenhamia vastaan ja teki viimeisten 10 minuutin aikana kaksi maalia vieden joukkueensa voittoon.

Nigerian jalkapallomaajoukkueen entinen hyökkääjä ja pitkäaikainen valmentaja Daniel Amokachi saapui Abujasta Ouluun hetkellä jolloin kaupunkien lämpötilaero oli lähes 70 astetta. - Tämä on meille iso askel eteenpäin. Se avaa uusia näkökulmia ja ravistelee pois totutuista kaavoista, toteaa Herculeksen puheenjohtaja Juho Syrjä. Kuva: Timo Sipola / Yle

Mutta valmentajaksi varsinkaan Eurooppaan Afrikasta ei hevillä ponnisteta.

– Hän on ainoa nigerialainen jalkapallovalmentaja Euroopassa. Tiedän vain yhden toisen afrikkalaisen valmentajan työtä tekevän Euroopassa. Daniel kertoo rakastavansa tätä haastavaa kokemusta ja nauttivansa siitä, toteaa Ellis.

Ryhmä on tutustunut Herculesin toimintaan, sen kansainvälisyyskonseptiin sekä Ouluun alkuviikon aikana. Kun Castrenin kentällä ovat vastakkain Hercules ja sarjaa johtaja torniolainen TP 47, kuvausryhmä on paikalla silloinkin.

Vastaanottokeskusten väki kutsuttu otteluun

Tavanomaista globaalimpaa tunnelmaa saatiin kutsumalla Oulun vastaanottokeskusten väki ottelua seuraamaan.

– Ainakin Heikinharjusta on tulossa kaksi bussilastillista. Halutaan äänekästä jengiä paikalle ja vähän tunnelmaa. Tähtäimessä on myös uusi yleisöennätys. Entinen on 201 henkeä ja nyt halutaan ainakin tuplata se. Vastaanottokeskukset ovat toki tärkeä yhteistyökumppani vastaisuudessakin. Urheilun avulla yhteiskuntaan integroituminen tapahtuu kaikkein mutkattomimmin, sanoo Herculesin toiminnanjohtaja Mikko Perälä.

Hän on ainoa nigerialainen jalkapallovalmentaja Euroopassa.

Steve Ellis

Ja mikä on se kuva minkä maailmanluokan jalkapallomakasiinin ohjaaja aikoo yleisölleen Oulusta antaa?

– Annamme kuvan hyvin suositusta valioliigan pelaajasta, joka kunnostautuu valmentajana seurassa, joka nostaa profiiliaan tekemällä monet asiat toisin kuin tavallisesti. Seurassa joka ajattelee asioita tavanomaista laajemmin, muotoilee Ellis.

Aurinkoisen Afrikan ja pimeän Pohjolan kontrasti

Englantilaisten juttu alkanee siitä kun oululaisen Top Spotin Afrikkaan valmisteleman Amokachi Adventures -tv-sarjan päähenkilö Daniel Amokachi saapuu pimeään ja lumiseen Ouluun tammikuussa.  Tv-sarja kuvaa sitä, miten afrikkalainen pärjää oudossa pohjoisessa maassa, missä joko sataa räntää, on kylmää ja pimeää tai yötön yö.

Tähtäimessä on myös uusi yleisöennätys. Entinen on 201 henkeä ja nyt halutaan ainakin tuplata se.

Mikko Perälä

– Materiaalia on teratavuittain, syksyllä aletaan ensimmäisiä saada tuutista ulos. Kanavaa vieläkin vähän mietitään, mutta Afrikka on meidän kohdemarkkina.

Perälä kertoo että lyhyen ajan sisällä Hercules on Amokachin ansiosta näkynyt muun muassa Fifa.comissa, AFP:lla, Champions League -makasiiniohjelmassa ja Forbes-lehdessä.

– Ollaan varmasti Suomen näkyvin urheiluseura maailmalla tällä hetkellä, naurahtaa kakkosdivariseuran toiminnanjohtaja.

Oikeilla rekrytoinneilla voi saada isoja aikaan

Että näin on, johtuu siis Amokachin pestaamisesta valmentajaksi.

– Tästä voisivat muutkin ottaa oppia. Täsmärekrytoinneilla voi saada suuria aikaan pienessäkin seurassa, sanoo Perälä.

Perälän ajatuksena on, että urheiluseuran tulee tehdä itsensä hyödylliseksi yhteisölle, jolloin yhteisö auttaa sitä mielellään vastavuoroisesti.

Ollaan varmasti Suomen näkyvin urheiluseura maailmalla tällä hetkellä.

Mikko Perälä

– Kaikki projektit mitä me teemme liittyvät siihen. Urheilulliset tavoittaa ovat asia sinänsä. Mutta muuten haluamme rakentaa Herculesista yhteisöllisen alustan, jonka kautta voidaan tehdä erilaisia asioita. Kyse voi olla kotouttamisesta, mutta yhtä lailla jalkapallon avulla voidaan viedä oululaisia yrityksiä maailmalle. Vaikka me ollaan pieni seura, voidaan silti auttaa alueen elinvoiman kehityksessä, linjaa Perälä.

– Danielilla on selvästi merkitystä täällä ja tälle seuralle. Joukkueen esitys on parantunut. Myös hän itse on saanut enemmän kokemusta valmentamisesta, eli molemmat hyötyvät. Herculesilla on mielenkiintoisen innovatiivinen tapa hoitaa asioita. Olen erittäin kiinnostunut näkemään mihin he pääsevät seuraavan viiden vuoden aikana, Ellis sanoo.

Suosittelemme sinulle