Hyppää sisältöön

14 urheilulajia, 40 maata, 2000 kisavierasta – Otimme selvää sateenkaariväen Eurogamesista

EuroGames Helsinki 2016 tapahtuman järjestäjä Juha Meronen kertoo, mistä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen omissa urheilukilpailuissa on kysymys. Tapahtuma käynnistyy avajaisilla keskiviikkoiltana Helsingissä.

Kuva: Mika Ruusunen / EuroGames Helsinki
Lena Nelskylä

Mikä tapahtuma on EuroGames 2016?

EuroGamesit ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tarkoitettu urheilutapahtuma. Meidän ensisijainen tarkoituksemme on olla esillä ja tuoda sitä kautta ihmisoikeuskysymyksiä esille.

Sen lisäksi Eurogames on iso hauska kansalaistapahtuma. Helsingin keskustan Kansalaistorillle noussut EuroGames-village on kaikille avoin kylä. Siellä on esiintyjiä, ruokakojuja ja ravintola-alue. Kisakylään kaikki ovat tervetulleita. Meillä ei ole edes sisäänpääsymaksua saati portteja, joten kynnys osallistua urheilujuhlaan on matala.

Tapahtumassa kilpaillaan kaikkiaan 14 eri lajissa. Muut lajit ovat tuttuja, mutta mikä on Pride Run?

Se on hyväntekeväisyysjuoksu, joka juostaan Eurogamesien kymmenen kilometrin juoksun yhteydessä lauantaina. Pride Runeja on järjestetty aiemmin monesti esimerkiksi Yhdysvalloissa. Silloin on ollut tapana kerätä rahaa erilaisiin hyväntekeväisyystarkoituksiin. Tällä kertaa varoja kerätään omaan kirstuumme ja pyrimme kattamaan siten tapahtuman kustannuksia.

Kuinka tärkeää on, että Eurogames ja Pride järjestetään samaan aikaan?

Se on todella tärkeää ja yhdessä saimme järjestettyä ison tapahtuman Helsinkiin. Priden osallistujat ovat pääosin suomalaisia, mutta Eurogamesin avulla saamme kaupunkiin liki 2000 ulkomaalaista kisavierasta 40 eri maasta. Pridellakin on tarkoitus kasvaa isoksi kansainväliseksi tapahtumaksi, joten tapahtumat varmasti hyödyttävät tosiaan.

Miksi sateenkaariväki tarvitsee oman urheilutapahtuman?

Kaikki vähemmistöihin kuuluvat eivät vieläkään voi urheilla vapaasti tai urheilla ulkona kaapista omissa lajitapahtumissaan. Se on lähtökohta, mistä homourheiluliike on aikoinaan saanut alkunsa. Vielä riittää työtä.

Tullaanko EuroGamesiin voittamaan vai viihtymään?

Kilpailijat osallistuvat kyllä tosimielellä, mutta tämä ei ole niin ryppyotsaista. Taso vaihtelee paljon eri ikäryhmissä. Olen osallistunut Eurogameseihin jo yksitoista kertaa ja voin sanoa, että vaikka tosissaan urheillaan, niin pelin jälkeen hymyillään yhdessä.

EuroGames 2016 Helsinki 29.6.–2.7.2016 (siirryt toiseen palveluun)

Juttuun haastateltiin tapahtumajärjestäjä Juha Merosta.

Suosittelemme sinulle