Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Uhanalaisia lajeja kartoitetaan saaristossa

Saaristomeren vedenalaista luontoa tutkitaan muun muassa Jurmossa ja Paraisten sisäsaaristossa. Asukkaidenkin havainnot ovat arvokkaita.

Saaristomeri.
Kuva: Pia Ekholm / Yle
Petra Ristola
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsähallituksen meribiologit kartoittavat kesän aikana vedenalaista meriluontoa Saaristomerellä. Meritiimien kesään kuuluu muun muassa uhanalaisten kasvilajien levinneisyyden selvittäminen eri merialueilla.

Meritiimit näkyvät ja kuuluvat aiempia vuosia tiheämmin kesämökkialueilla ja asutuksen lähistöllä. Kartoituksia tehdään sekä veneillä että maista käsin.

Meribiologit ottavat paikallisten asukkaiden havaintoja mielellään vastaan. Paikallistiedot ja -havainnot ympäristöstä sekä siellä tapahtuneista muutoksista ovat arvokkaita.

Saaristomerellä kartoituskohteina ovat muun muassa Jurmon eteläpuoliset alueet sekä Salpausselkien hiekkaharjujen meriajokasesiintymät, ulkosaariston fladat ja matalat lahdet sekä Korppoon–Nauvon–Paraisten sisäsaariston matalat lahdet.

Selkämerellä tiimit liikkuvat Uudenkaupungin ja Kustavin alueella, Porin Säpissä ja Preiviikinlahdella sekä Ouran saaristossa.

Lisäksi Saaristomerellä Stora Hästön luontopolku sekä Dalskärin vedenalainen veistospolku ovat jälleen meritiimin avaamia ja valmiita vastaanottamaan räpyläjalkaisia kävijöitä.

Vedenalaisen meriluonnon tiedot täydentyvät

Tänä vuonna tehtävät kartoitukset täydentävät yli kymmenen vuotta käynnissä ollutta kansallista vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelmaa.

Kansallinen vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden kartoitushanke VELMU sai upean kruunun vuoden alussa, kun yli kymmenen vuotta kestäneet kartoitustyön tulokset saatiin koottua yhteen, kaikille avoimeen VELMU -karttapalveluun.

VELMU -karttapalvelusta löytyy tietoa lajien ja luontotyyppien esiintymisestä, meriympäristöstä, merenpohjan geologiasta ja ihmisen toiminnasta merellä sekä yli tuhat vedenalaista valokuvaa ja videota lajeista ja pinnanalaisista maisemista.

Suosittelemme