Hyppää sisältöön

Maailman suurin leikkaamaton timantti jäi myymättä – hinnaksi arvioitiin 70 miljoonaa dollaria

Lähes tennispallon kokoinen timantti on toiseksi suurin koskaan löydetty korulaatuinen timantti.

Malli esittelemässä Lesedi la Rona -timanttia.
Malli esitteli Lesedi La Rona -timanttia New Yorkissa toukokuussa 2016. Kuva: Justin Lane / EPA
Mikko Kuusisalo

Maailman suurin leikkaamaton timantti nimeltään Lesedi La Rona oli myytävänä keskiviikkona Sotheby'sin huutokauppakamarilla Lontoossa. Timantin hinnaksi oli arvioitu 70 miljoonaa dollaria. Se jäi kuitenkin myymättä, kun tarjoukset pysähtyivät meklarin houkutteluista huolimatta 61 miljoonaan dollariin, eli alle vaaditun minimihinnan.

Kyse oli ensimmäisestä kerrasta kun vastaavan kokoinen timantti oli myynnissä julkisessa huutokaupassa. Jos timantti olisi myyty arvioidulla hinnalla, se olisi ollut kallein koskaan huutokaupassa myyty timantti.

Koko huutokauppa kesti vain 15 minuuttia.

– Valitettavasti timanttia ei myyty, mutta se on mahtava kivi, yksi loistavimmista koskaan löydetyistä, Sotheby'sin jalokiviosaston johtaja David Bennett sanoi.

Nainen pitelee suurikokoista timanttia.
Malli esitteli Lesedi La Ronaa New Yorkissa toukokuussa. Kuva: Justin Lane / EPA

Timantti painaa noin 222 grammaa

Timantti on kooltaan 1 109 karaattia ja sen mitat ovat 6,64 x 5,5 x 4,2 senttiä. Se painaa noin 222 grammaa. Se löydettiin marraskuussa Botswanasta. Timantin nimi tarkoittaa "Meidän valoamme" maassa puhutulla tswanan kielellä.

Timantin uskotaan olevan yli 2,5 miljardia vuotta vanha. Asiantuntijoiden mukaan timantin väri ja läpinäkyvyys ovat tyypillisiä IIA-luokan timanteille, jotka ovat kemiallisesti kaikkein puhtaimpia timantteja. Vain alle kaksi prosenttia kaikista korutimanteista luokitellaan tähän luokkaan.

Bennet sanoi ennen huutokauppaa, että asiantuntijoiden mukaan timantista olisi todennäköisesti mahdollista leikata maailman suurin leikattu timantti.

"Minä säilyttäisin kiven hiomattomana"

Timantin omisti ennen huutokauppaa sen löytänyt kanadalainen kaivosyhtiö Lucara. Yhtiön osakekurssi on yli kaksinkertaistunut sitten Lesedi La Ronan löytymisen.

Huutokauppa oli poikkeuksellinen sikälikin, että yleensä kaivosyhtiöt hiovat timantit ennen myyntiä. Lucaran toimitusjohtaja William Lamb sanoi, että hän itse ei hioisi timanttia.

– Kivellä on niin paljon ainutlaatuisia ominaisuuksia, että minusta sitä ei pitäisi hioa. Minusta se on ainutlaatuinen tällaisenaan. Ehkä joskus joku löytää jotain suurempaa ja silloin mahdollisuuksia on enemmän. Mutta jos kivi olisi minun ja minulla olisi kaikki päätösvalta sen suhteen, pitäisin sen mahtavassa tilassaan ja jättäisin sen hiomatta, Lamb sanoi.

Lesedi la Rona -timantti  vitriinissä 4. toukokuuta.
Lesedi la Rona -timantti esillä vitriinissä Sotheby'sin huutokauppakamarilla New Yorkissa. Kuva: Justin Lane / EPA

Samasta kaivoksesta löytyi toinenkin ennätystimantti

Viime kuussa Lucara myi huutokaupassa toisen suurikokoisen timantin. The Constellation -niminen timantti oli 813 karaatin kokoinen ja sen myyntihinta oli yli 56 miljoonaa euroa. Hinta oli uusi ennätys raakatimantille. Lesedi La Rona löytyi samasta kaivoksesta kuin The Constellation.

Lesedi La Ronaa suurempi on ainoastaan vuonna 1905 Etelä-Afrikasta löytynyt Cullinan-timantti, joka oli 3 106 karaatin kokoinen. Se leikattiin yhdeksäksi erilliseksi timantiksi, joista useat kuuluvat Britannian kruununjalokiviin, kuten Cullinanista leikattu noin 520 karaatin kokoinen Suuri Afrikan tähti. Se on suurin leikattu timantti maailmassa.

Myös Cullinan ja toinen Britannian kruununjalokiviin kuuluva timantti Koh-i-Noor kuuluvat IIA-luokkaan.

Suosittelemme sinulle