Hyppää sisältöön

Haitallisten vieraslajien esiintymät kartoitetaan – kanna kortesi kekoon

Suomen luonnossa esiintyviä haitallisia vieraslajeja ovat ainakin jättiputket, täplärapu, keltamajavankaali ja villasaksirapu.

Oikeanpuoleisin täplärapu on kotoisin Pohjois-Amerikasta ja luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi. Kuvassa myös kapeasaksirapu ja jokirapu. Kuva: Jouni Tulonen / Luke
Tytti Rintanen

Suomessa elävien haitallisten vieraslajien esiintymät selvitetään, Luonnonvarakeskus tiedottaa (siirryt toiseen palveluun). Vieraslajihavaintojen keräämisessä toivotaan kansalaisten apua. (siirryt toiseen palveluun)

Selvityksen pohjalta päätellään, mihin toimenpiteisiin Suomeen levinneiden haitallisten ja erityisen hallitsemattomasti leviävien lajien kohdalla kannattaa ryhtyä. Tärkein tavoite on erittäin haitallisiksi todettujen jättiputkien torjunnan kohdentaminen ja kustannukset. Haitallisiksi luokitellaan myös esimerkiksi täplärapu, keltamajavankaali ja villasaksirapu.

Kaukasianjättiputki. Kuva: Terhi Ryttari / SYKE

Selvityksessä arvioidaan myös joidenkin vieraslajisten lemmikkieläinten sekä puutarha- ja akvaariokasvien riskiä levitä Suomen luontoon.

Haitallisuutta arvioidaan EU:n laatiman listan perusteella. (siirryt toiseen palveluun) EU:n jäsenmaat hyväksyivät joulukuussa 2015 haitallisten vieraslajien luettelon, johon kuuluu 37 lajia. EU:n vieraslajiasetus edellyttää jäsenvaltioita huolehtimaan haitallisten vieraslajien hävittämisestä tai niiden leviämisen rajoittamisesta.

Luonnonvarakeskus koordinoi valtioneuvoston rahoittamaa hanketta.

Suosittelemme sinulle