Hyppää sisältöön

Hämeenlinnassa erikoinen kiista suljetusta koulusta – ”Siellä on nyt valtava monumentti täysin tyhjillään”

Tyhjillään olevaa, sisäilmaongelmien takia suljettua Kaurialan koulua ei sittenkään pureta. Hallinto-oikeus kumosi purkupäätöksen, koska Hämeen ELY-keskus on pannut vireille rakennuksen suojelun. Maksajan roolissa oleva Hämeenlinnan kaupunki puolestaan pitää korjauskustannuksia liian suurina sen hyötyyn nähden. Koulun on suunnitellut 1950-luvulla arkkitehti Viljo Revell.

Koulurakennus ulkoa
Kuva: Kari Mustonen / Yle
Liisa Leinonen

Hämeenlinnassa sijaitseva Kaurialan koulu on ollut tyhjillään pian vuoden päivät. Se suljettiin käytöstä asteittain sisäilmaongelmien ja kosteusvaurioiden takia. Vuonna 1958 suunnittelukilpailun voittaneen arkkitehti Viljo Revellin suunnittelemaa koulurakennusta pidetään arvokkaana rakennustaiteellisena kohteena.

Rakennuksen korjaus tulisi kaupungin mielestä liian kalliiksi, ja koulu on jo päätetty lakkauttaa. Museoviraston ja Hämeen ELY-keskuksen mukaan rakennuksen rappiotila johtuu sen korjauksen laiminlyönnistä, ja rakennus olisi korjattavissa. ELY-keskus kuitenkin toteaa, että ellei kaupunki peru koulun lakkauttamista, ei suojelukaan onnistu.

Nyt Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi ympäristö- ja rakennuslautakunnan purkulupapäätöksen, koska sille ei oikeuden mukaan ollut edellytyksiä. Hämeenlinnan kaupungin tilaajapäällikkö Markku Rimpelä on ratkaisuun pettynyt.

– Tämä on todella kalliisti ja vaikeasti korjattavissa oleva rakennus. Nyt se suojellaan ulkopuolelta sellaisten seikkojen takia, jotka eivät ole enää tätä päivää.

Kaurialan koulun oppilaat jatkavat opiskelua väistötiloissa myös ensi vuonna. Rakennus tulee siis joka tapauksessa jäämään tyhjilleen.

– Rakennuksesta tulee nyt valtavan suuri, tyhjillään oleva monumentti, sanoo Rimpelä.

Vastakkain arvokas historia ja suuret korjauskustannukset

Kosteusvaurioista ja sisäilmaongelmista kärsivässä koulussa tehtiin vuonna 2014 sisäilmatutkimuksia, joiden perusteella osa koulun tiloista suljettiin käytöstä. Ensimmäiset oppilaat siirtyivät koulusta väistötiloihin viime syksynä. Osa vanhoista tiloista on kuitenkin ollut vielä käytössä keväälläkin.

Nyt se suojellaan ulkopuolelta sellaisten seikkojen takia, jotka eivät ole enää tätä päivää.

Markku Rimpelä

Hämeen ELY-keskus ja Museovirasto selvittivät Kaurialan koulun tilannetta yhdessä, ja julkaisivat viime vuonna kaupungin purkuhanketta paheksuvat lausuntonsa. Niiden mukaan rakennuksella on kulttuurihistoriallista ja rakennustaiteellista arvoa ja rakennus olisi korjattavissa.

Hämeen ELY-keskus valitti Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunnan purkupäätöksestä. Hallinto-oikeuden mukaan purkuluvan myöntämiseen ei ole edellytyksiä, koska ELY-keskus on pannut rakennuksen suojelun vireille. TIlanne tietysti muuttuu, jos ELY-keskus lakkaa ajamasta suojelua.

Kaurialan koulun asia pöydälle uudestaan syksyllä

Kaurialan koulu on tilaajajohtaja Markku Rimpelän mukaan yksi surullinen esimerkki suomalaisten koulurakennusten huonosta kunnosta.

– Me selvitämme nyt senaikaisen rakennusymmärtämisen jälkiä, sanoo Rimpelä.

Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeen ELY-keskus palaavat asiaan lomien jälkeen.

Päivitetty 6.7.2016 klo 16.20. Toisin kuin jutussa aikaisemmin kerrottiin, koulu suunniteltiin jo 1950--luvulla. Osa koulusta on ollut lisäksi käytössä vielä keväälllä 2016.

Suosittelemme sinulle