Hyppää sisältöön

Suomiko vaikeaa? – Turvapaikanhakija oppi kielen viidessä kuukaudessa ja opettaa nyt muita

Afganistanilaisen Ali Reza Heidarin mukaan mikään ei ole liian vaikeaa, jos tahtoa riittää. Hän päätti omatoimisesti alkaa opettaa suomea myös muille Turun Mäntykodissa asuville turvapaikanhakijoille.

Mies kirjoittaa taululle
Viisi kuukautta Suomessa ollut Ali Reza on oppinut kielen uskomattoman nopeasti. Nyt hän opettaa suomea muille turvapaikanhakijoille Turun Mäntykodissa.

Afganistanilainen turvapaikanhakija Ali Reza Heidari saapui turvapaikanhakijana Suomeen syksyllä 2015. Hän oppi suomen kielen nopeasti.

– Luen ja myös ymmärrän, jos joku puhuu minun kanssani, Ali Reza kertoo.

Kun Ali Reza muutti turvapaikanhakijoita majoittavaan Turun Mäntykotiin, hän huomasi, että monet muut Mäntykodin asukkaat eivät lukeneet lainkaan, eivät omalla äidinkielellään eivätkä suomeksi.

On helpompaa, kun minä opetan muita. Me puhumme samaa kieltä.

Ali Reza Heidari

Ali Reza pyysi omalta suomen kielen opettajaltaan materiaaleja, joiden avulla hän voisi alkaa opettaa muille afganistanilaisille suomea.

Siitä lähtien Ali Reza on opettanut muita turvapaikanhakijoita omatoimisesti iltaisin. Kerran yövartija joutui keskeyttämään tunnin, koska Ali Reza oli ryhmänsä kanssa yhteiskeittiössä vielä puolen yön aikaan.

– On helpompaa, kun minä opetan muita. Me puhumme samaa kieltä, Ali Reza kertoo.

Ali Rezan oppitunneilla käy säännöllisesti kymmenisen oppilasta. Moni heistä osaa jo lukea ja kirjoittaa suomeksi.

Ali Rezan oppitunneilla käy kymmenisen turvapaikanhakijaa. Osa osaa jo lukea ja kirjoittaa suomeksi. Kuva: Olga Pihlman / Yle

Syksyllä kouluun?

Ali Reza Heidarin kielitaito on niin vahva, että häneltä on kysytty myös käännöstöitä. Tällä hetkellä aika kuluu pitkälti kielen opettelun parissa, sillä syksyllä Ali Reza haluaisi aloittaa opiskelut Turun iltalukion peruskoulussa.

– Minulla on testit kesän jälkeen. Yritän läpäistä ne.

Ali Rezan mielestä suomi on vaikea kieli, mutta nuorella miehellä riittää päättäväisyyttä.

– Jos haluaa, niin mikään ei ole vaikeaa, hän sanoo.

Suosittelemme sinulle