Hyppää sisältöön

Utsjoella järjestäydytään Tenon uutta kalastussopimusta vastaan

Utsjoella on muodostumassa kansanliike Tenon uutta kalastussopimusta vastaan, kertoo Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio. Monet paikalliset vastustavat tänään julkistetun uuden sopimuksen kalastusrajoituksia.

Tenon sopimusluonnoksen sisällöstä järjestetään tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia heinäkuun alussa, kertoo kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio. Kuva: Sara Wesslin / Yle

Utsjoella ollaan järjestäytymässä Tenon sopimusta vastaan.

– Utsjoella on muodostumassa kansanliike Tenon kalastussääntö- ja sopimusesitystä vastaan, kertoo Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio Utsjoen kunnan tiedotteessa.

Kaikki paikalliset vastustivat sopimusta

Tenon sopimusluonnos julkaistiin tänään. Neuvotteluja sopimuksesta on käyty jo viidettä vuotta, koska yhteisymmärryksen löytäminen on ollut vaikeaa.

Uudella sopimuksella lohen pyyntiä rajoitetaan ja pyrkimyksenä on vähentää kalastuksessa kuolevien lohien määrää 30 prosenttia nykytasosta.

Anne Nuorgam Kuva: Yle Sápmi

Tänään julkaistu sopimusluonnos hyväksyttiin viikko sitten äänin 4–4.

Kaikki neuvottelukunnan paikalliset edustajat vastustivat sopimuksen hyväksymistä ja jättivät päätökseen eriävät mielipiteensä.

– Kukaan paikallinen ei voinut hyväksyä sopimusta, jossa lohestusta rajoitetaan rajusti, kertoo Tenon osakaskuntia edustava Anne Nuorgam.

Tilaisuudet Utsjoella ja Karigasniemellä

Tenon sopimusluonnoksen sisällöstä järjestetään Utsjoen kunnassa tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Tilaisuudet järjestetään torstaina 7.7.2016 klo 16.00 Utsjoen Ailigas-talolla ja perjantaina 8.7.2016 klo 16.00 Karigasniemen Kylätalo Sáivussa.

–Tilaisuudessa esityksestä tiedottaa neuvottelukunnan jäsenenä toiminut Anne Nuorgam ja paikalla on luottamusmiehiä Utsjoen kunnan edustajina, Tieva-Niittyvuopio kertoo.

Sopimusta kuvataan kompromissiksi

Maa- ja metsätalousministeriö kuvaa tänään julkaistua sopimusluonnosta kompromissiksi, jossa sovitetaan yhteen lohen suojelu, erityyppiset kalastustavat ja eri kalastajaryhmien kalastusoikeudet.

Kalastuksen vähennykset (siirryt toiseen palveluun) on kohdennettu etenkin kalastuskauden alkuun.

Pentti Lähteenoja Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Rajoituksia on ministeriön mukaan siksi pitänyt kohdistaa laajasti myös saamelaisten perinteiseen pyyntiin eli verkko- ja patokalastukseen.

– Sopimuksessa on pyritty huomioimaan saamelaisten perinnepyynti, vesialueen omistukseen perustuva kalastus sekä kalastusmatkailu. Lohikantojen elpyminen kestävälle tasolle jaksotetaan noin kymmenen vuoden ajalle, jotta kalastusta ei tarvitse lopettaa kokonaan, kertoo osastopäällikkö Pentti Lähteenoja ministeriön tiedotteessa.

Sopimusluonnoksesta järjestetään lausuntokierros ennen kuin se menee eduskunnan hyväksyttäväksi.

Suosittelemme sinulle