Hyppää sisältöön

Nobelistit vetoavat Greenpeaceen: Lopettakaa kasvien geenimuuntelun vastustaminen

Joukko Nobel-palkinnon saaneita korostaa, että on olemassa laaja tieteellinen konsensus geenimuunneltujen viljelykasvien turvallisuudesta. Ympäristöjärjestön mukaan nobelistien kannanotto on mediatemppu.

Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltään GMO:ta vastaan vuonna 2008.
Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltään geenimuuntelua vastaan Brysselissä lokakuussa 2008. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Rosa Kettumäki

Yli sata nobelistia vaatii ympäristöjärjestö Greenpeacea lopettamaan kampanjoinnin viljelykasvien geenimuuntelua vastaan. Nobelistit perustelevat kantaansa sillä, että tutkimustuloksien mukaan geenimuuntelu on turvallista ja hyödyllistä.

Aiheesta pidetyssä lehdistötilaisuudessa palkitut tieteilijät nostivat esiin erityisesti geenimuunnellun riisin. Etenkin kehittyvissä maissa niin sanotun kultaisen riisin avulla on onnistuttu ennaltaehkäisemään A-vitamiinin puutoksesta johtuvia tauteja. Geenimuuntelun avulla kultainen riisi on saatu tuottamaan A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, jota ei synny riisiin luonnostaan.

Nobelistien pääviesti Greenpeacelle oli, että järjestön pitäisi lopettaa viljatuotteiden geenimuuntelun vastustaminen, koska sen avulla voidaan saada aikaan maailmanlaajuisia positiivisia vaikutuksia.

– Nykyään tiedämme, että nämä asiat ovat turvallisia. Perusmenetelmät eivät välttämättä johda mihinkään pahaan, sanoo fysiologian ja lääketieteen Nobel-palkinnon vuonna 1993 voittanut Sir Richard Roberts.

"Pelkkä julkisuustemppu"

Greenpeacen mukaan nobelistien lehdistötilaisuus ja sen lausunnot olivat pelkkä julkisuustemppu. Järjestö väittää, että geenimuunneltu riisi voi saastuttaa luonnollisen riisin ja näin tehdä geenimuunneltujen tuotteiden välttelemisestä vaikeaa etenkin kehittyvien maiden asukkaille.

– Meitä vastaan on hyökätty ympäri maailman, koska autamme viljelijöitä ja yhteisöjä, jotka kokevat geenimuuntelun uhkana. Oikea kysymys olisi, miksi tällainen tiedotustilaisuus järjestetään Washington D.C:ssä viikkoa ennen kun siellä järjestetään tärkeä äänestys geenimuuntelun etiketistä, sanoo Greenpeacen vanhempi tutkija Charlie Cray.

Yhdysvaltain senaatti äänestää ensi viikolla geenimuuntelun sääntelyyn liittyvästä lakialoitteesta.

Nobelistit vastasivat Greenpeacen kritiikkiin sanomalla, että tieteelliset tulokset ovat heidän puolellaan. He kehottivat Greenpeacea tutkimaan uudelleen sitä, mitä näyttöä järjestö käyttää oman kantansa perusteena.

– En ymmärrä, miten he voivat hyväksyä tieteen ja tieteelliset menetelmät silloin kun ne palvelevat heidän omia tarkoituksiaan, mutta kun he vastustavat jotakin, vastustuksen kohteena ovat myös tieteilijöiden näkemykset, sanoi vuonna 2013 fysiologian ja lääketieteen Nobel-palkinnon voittanut Randy Schekman.

Suosittelemme sinulle