Hyppää sisältöön

Islannissa naperotkin saavat oppia koulutetuilta futisvalmentajilta

Väkilukuun nähden Islannissa on käsittämätön määrä lisensoituja jalkapallovalmentajia, hyviä nurmikenttiä ja sisäpelihalleja. Jalkapalloihme ei ole syntynyt tyhjästä.

Kuva: Yle

Valur on yksi Islannin suurimmista ja vanhimmista urheiluseuroista. Maajoukkueessa pelaa seuran kasvatteja.

Reykjavikissa seuran nurmikentällä on kasvamassa uusia sankareita. 7–8-vuotiaat opettelevat pallon kuljetusta ja maalien laukomista. Välillä sattuu ja tulee itku. Maahan ei jäädä makaamaan, valmentaja lohduttaa ja auttaa pystyyn.

– Valmennus on kuusivuotiaasta ylöspäin yllättävän ammattimaista, sanoo Stefan Pälsson, jonka seitsemänvuotias poika Bolvar on pelaamassa.

Bolvarin sankari on Eidur Gudjohnsen, yksi maajoukkueen kantavista voimista. Jalkapalloa Bolvar pelaa siksi, että se on kivaa. Hän ei halua selitellä enempää vaan painuu kentälle.

Kuva: Yle

Lastenkaan valmentajat eivät ole kylänmiehiä, vaan seura vaatii heiltä koulutuksen. Useimmilla valmentajilla Islannissa on Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n lisenssi, jonka saa kouluttautumalla. Lisenssejä on eritasoisia.

– Tietääkseni valmennus poikkeaa tässä muista Pohjoismaista. Me aloitamme jo hyvin nuorten valmentamisen koulutettujen valmentajien kanssa, sanoo Valur-seuran toimitusjohtaja Johann Helgason.

Kun 330 000 asukkaan joukossa on yli 700 lisensoitua valmentajaa, määrä on suuri.

Stefan Pälsson sanoo, että Islannin joukkueen EM-kisamenestys on yhdistelmä tuuria ja briljanttia taitoa.

– Ei kukaan täysin tiedä, millä reseptillä joukkue menestyy.

Ensin oli talousihme

Ennen jalkapalloihmettä oli talousihme. Finanssikriisiä seurasi Islannissa syvä pankkikriisi ja maa antoi pankkiensa kaatua. Muutamassa vuodessa Islanti oli kuitenkin taas jaloillaan. Nyt talous kasvaa ja turistit täyttävät Reykjavikin kadut.

Islanti on satsannut jalkapalloon vuosia. On rakennettu nurmikenttiä ja sisähalleja, jotta pelaaminen sujuu säällä kuin säällä.

Valurin edustuskentällä miesten joukkue valmistautuu kohtaamaan tanskalaisjoukkueen. Treenejä ja pelejä on paljon.

Kentän viereen on seuralla on suunnitteilla Islannin suurin sisähalli. Jalkapallohurma kasvaa. Jo parin viime vuoden aikana pelaajamäärä on kasvanut 22 prosenttia.

Supersunnuntai yhdistää koko Islannin

Islantilaiset odottavat malttamattomina sunnuntaita, jolloin maajoukkue kohtaa EM-kisoissa Ranskan. Tälläkään kertaa Islanti ei ole ennakkosuosikki muuten kuin korkeintaan Islannissa.

– Alan uskoa, että mikä tahansa on mahdollista. Ehkä he voittavat taas 2–1, sanoo Piotr Stefansson.

Oli Olafssonin mukaan Islannin mahdollisuudet voittoon ovat fifty-fifty.

– Meillä on iso ego ja se tulee vain isommaksi parin päivän kuluttua, kun on ottelu Ranskaa vastaan. Tämä on uutta, emme ole kokeneet tällaista, Olafsson sanoo.

Valur-seuran toimitusjohtaja Johann Helgason muistuttaa, että jalkapallossa on kaikki mahdollista.

Raatihuoneen tori on jäänyt pieneksi, niin että sunnuntain yleisökatsomo on siirretty läheiselle kukkulalle. 40 000 islantilaista seuraa kisoja Ranskassa ja loput katsovat kotona.

Sympatiaa pikkumaan yllätysjoukkue on kerännyt kosolti. Tulivuorituristien rinnalle saattaa tulla jalkapallopomoja hakemaan mallia.

Suosittelemme sinulle