Hyppää sisältöön

Hyviä uutisia tutkijoilta: Otsonikerros on todistettavasti alkanut tervehtyä

Nyt on saatu ensimmäisiä konkreettisia todisteita siitä, että Etelänapamantereen yläpuolisen otsonikerroksen aukko on pienentynyt.

Nasan Aura- ja Suomi-satelliittien mittauksista muodostettu kuva eteläisen napa-alueen otsonikerroksen paksuudesta. Sinisellä alueella otsonikerros on ohuimmillaan ja punaisilla paksuimmillaan.
Nasan Aura- ja Suomi-satelliittien mittauksista muodostettu kuva eteläisen napa-alueen otsonikerroksen paksuudesta. Sinisellä alueella otsonikerros on ohuimmillaan ja punaisilla paksuimmillaan. Keskimäärin otsonikerroksen ohuin alue oli syys-lokakuussa 2013 21 miljoonaa neliökilometriä ja 1990-luvun puolessa välissä 22,5 miljoonaa neliökilometriä. Kuva: Nasa
Marika Kataja-Lian

Antarktiksen yläpuolisen otsonikerroksen ohentuma on alkanut pienentyä, sanovat tutkijat. Tutkijoiden mukaan nyt on saatu ensimmäisiä konkreettisia todisteita siitä, että aukko on pienentynyt, kertoo BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkijoiden mukaan Antarktiksen yläpuolella oleva aukko otsonikerroksessa oli noin 4 miljoonaa neliökilometriä pienempi kuin se oli vuonna 2000. Tervehtynyt alue on noin Intian kokoinen. Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

Edistyksen taustalla on otsonia tuhoavien kemikaalien käytön maailmanlaajuinen kieltäminen 1980-luvun lopulta saakka.

Brittitiedemiehet havaitsivat 1985 otsonikerroksen dramaattisen ohentumisen stratosfäärissä 10 kilometriä Antarktiksen yläpuolella. Vuotta myöhemmin osoitettiin, että otsonia tuhoavat niin kutsutut CFC-yhdisteet eli freonit.

Freoneja käytettiin muun muassa hiuslakoissa, jääkaapeissa ja ilmastointilaitteissa. Freonien käyttö kiellettiin 1987.

Otsonikerros on tärkeä, sillä se estää vahingoittavien ultraviolettisäteiden säteilyä Auringosta. Ultraviolettisäteily nostaa ihosyöpäriskiä ja saattaa vahingoittaa ihmisiä ja eläimiä.

Kloorin vähentyminen avainasemassa

Yhdysvaltalaisprofessori Susan Solomonin johtama tutkimus tehtiin mittaamalla otsonikerrosta vuosien 2000 ja 2015 välillä. Mittaukset tehtiin sääilmapallojen, satelliittien ja tietokonesimulaatioiden avulla.

Otsonikerroksen kohentumisesta on esitetty merkkejä jo aiemminkin, mutta tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa aukon pienentyneen konkreettisesti. Tutkijoiden mukaan tämä johtuu ennen kaikkea kloorin vähentymisestä.

Tutkimuksessa kuitenkin sanotaan, että tulivuorten toiminta pahentaa otsonikatoa. 

Suosittelemme sinulle