Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pensaskarista tärkeä kohde veneilijöille ja matkailulle

Perämeren kansallispuiston uusi käyntikohde lisää veneilijöiden turvallisuutta ja antaa uutta potkua alueen merimatkailulle.

Näkymä Pensaskarin verkkovajasta
Kuva: Jari Vesa / Yle
Karoliina Marttala
Avaa Yle-sovelluksessa

Perämeren kansallispuistoon avautuu Selkäsarven lisäksi toinen virallinen käyntikohde. Pitkään veneilijöiden toiveissa ollut rantautumispaikka avataan Pensaskarin saareen viikonloppuna.

Metsähallituksen vastaava biologi Marko Sievänen ei ole huolisssaan Pensaskarin omaleimaisen ja arvokkaan luonnon puolesta.

– Meillä on kuitenkin tarkkaan selvillä se, mitä alue kestää. Me myös seurataan sitä, miten siellä alkaa mahdollisesti kulumista esiintyä tai alkaako jollekin lajistolle tai luontotyypeille olemaan häiriötä. Sen jälkeen olemme kyllä valmiita reagoimaan, Sievänen perustelee.

Ihmisen laiskuus suojaa luontoa

Marko Sievänen sanoo luottavansa siihen, että veneilijät pysyvät satama-alueella ja liikkuvat merkittyjä polkuja pitkin.

–  On hyvin tärkeää, että poluilla pysytään. Polut on katettu niin hyviksi, niin mieluummin ihmiset kulkevat polkuja pitkin kuin niiden ulkopuolella. Semmoinen katajahakkeinen polku on paljon helpompi kulkea.

– Siinä mielessä olemme varsin hyvillä ja turvallisilla mielin, että luotamme ihmisen laiskuuteen. Ihminen menee sieltä, mistä on helpointa mennä, Sievänen summaa.

Pensaskarin rakennuksissa voi tutustua entisaikojen kalastuskulttuuriin.
Pensaskarin rakennuksissa voi tutustua entisaikojen kalastuskulttuuriin. Kuva: Jari Vesa / Yle

Veneilijöiden toive toteutui

– Tämä on ihana asia. Sydän laulaa ja kiittää Metsähallituksen porukkaa tästä hankkeesta. Sehän on oikeasti tärkeä juttu meille merenkulkijoille jo suojapaikkana, summaa pitkään Perämerellä seilannut Arto Ponkala.

–  Lisäksi kehittyvälle merimatkailulle Tornionjokisuulla, Kemissä ja Perämerellä se on käyntikohde, joka kertoo ihanasti paikkakunnan historiasta. Se on hieno juttu, Ponkala jatkaa.

Suosittelemme