Hyppää sisältöön

Onko tämä kaikkien aikojen näköispatsas presidentti Halosesta? "En mitenkään ihaillut häntä"

Ersso Ahlstedt ei saanut tarpeekseen metallista pitkän työuransa aikana. Nyt hän tehtailee peltipatsaita kotinsa pihalle. Siellä seisovat mm. Mr. Lordi, Junnu Vainio ja presidentti Tarja Halonen.

Peltipatsas presidentti Tarja Halosesta.
Presidentti Tarja Halosen patsaaseen on otettu vaikutteita tv-sarjasta Itse valtiaat, jota Yle esitti 2000-luvun alkuvuosina. Kuva: Olli Törönen / Yle
Satu Krautsuk

Kouvolassa sijaitsevan konepajan pihalla on vastassa liuta julkkiksia. Peltisessä muodossa tosin. Ensimmäisenä pajun alla nököttää Junnu Vainio.

– Hän oli hemmetin hyvä sanoittaja, ihan ykkönen. Teos lähti niistä vaikuttavista sanoista. Ei kukaan voi tehdä parempia, suitsuttaa pelti-Junnun tekijä, vapaa taiteilija Ersso Ahlstedt.

Ihailu jo edesmennyttä sanoitusmestaria kohtaan on yhä voimissaan. Ahlstedt ei koskaan nähnyt Junnua livenä, mutta hyödynsi teoksessaan miehen elämäkertaa ja televisio-ohjelmia.

– Yritin tehdä naaman kirjan kansikuvasta. Muutama kaveri on yrittänyt ostaa patsaan, mutta ei tätä harrastetaidetta oikein voi myydä, taiteilija kainostelee.

Lordilla kudotut suomut

Heti Junnun vieressä seisoo Mr. Lordi. Sen Ahlstedt innostui tekemään euroviisuvoiton huumassa vuonna 2006.

– Arvasin jo etukäteen, että Lordi voittaa koko kisan. Jumankauta, se oli heti ruvettava tekemään patsasta. Iskin soikeita lappuja ja ne pistehitsillä kiinni, siinä on nyt kuin suomut. Se on vähän kuin kutomista.

Lordi-patsas painaa 40-50 kiloa. Sen yläosa ja jalat on tehty erikseen.

Poika potkaisi gorillaa munille niin, että munat lensivät taivaan tuuliin. Sain kyllä hitsattua siihen uudet.

Ersso Ahlstedt

– Ensin ajattelin tehdä itselleni haarniskan siitä, mutta teinkin sitten kokonaisen Lordin päineen.

Presidentin malli tv-sarjasta

Viimeisenä pajun alla nököttää presidentti Tarja Halonen, varustettuna muikealla hymyllä.

– En mitenkään ihaillut häntä. Mutta kun hän aina jaksoi puhua globalisaatiosta, niin tein sitten eräänlaisen globalisaatio-patsaan.

Patsas matkii poliittista tv-satiiria _Itse valtiaat, _jota Yle esitti vuosina 2001-2008.

– Suun muoto on täysin tv-sarjasta apinoitu. Se oli aika helppo vääntää noin.

Ei malta kotiin lähteä

Ersso Ahsltedt teki työuransa metalliyhtiön leivissä sorvaushommissa. Hän ei kuitenkaan saanut metallista tarpeekseen.

– Näitä töitä ei ole sorvattu vaan väännetty pellistä. Ruostumattomasta pellistä tulee kurttuun kääntämällä hyvää taidetta. Se innostaa vieläkin ihan hirveästi. Ei meinaa illalla malttaa kotiin lähteä.

Osa töistä on kotona, osalle omat aikuiset lapset ovat antaneet kodin. Konepajassakin toimii oman pojan yritys. Ahlstedt kiittelee sitä, että on saanut pitää patsasnäyttelyä pihassa jo useita vuosia.

Liikkuva karhu

Ilkivallalta teokset eivät tosin ole säästyneet.

– Kerran näin ikkunasta, kun kouluikäiset pojat tulivat mopoilla tuohon. Yksi potkaisi gorillaa munille niin, että sen munat lensivät taivaan tuuliin. Sain kyllä hitsattua siihen uudet.

Pihapiiristä löytyvät julkkisten ja gorillan lisäksi pelti-krokotiili ja karhu, joka tosin piileskelee nyt pressun alla.

– Nyt työn alla on liikkuvia töitä. Karhu kulkee moottorilla. Se on talviteloilla tuossa vielä.

Suosittelemme sinulle