Hyppää sisältöön

Länsimetro salaa miljardihankkeen kokousasiakirjat – poliitikot vaitonaisia

Länsimetron hallitus ei halua antaa julkisuuteen pöytäkirjojaan. Asiakirjoista pitäisi selvitä, miten poliitikot ja virkamiehet ovat valvoneet hanketta, jonka aikataulut ja budjetit ovat pettäneet pahasti. Kustannukset ovat nousemassa kymmenillä prosenteilla alun perin arvioidusta – yli miljardiin euroon.

Länsimetron kiskoja kesäkuussa 2016. Kuva: Yle
Jarno Liski

Länsimetro Oy:n hallitus päätti olla luovuttamatta Ylelle yhtiön pöytäkirjoja. Yle oli pyytänyt Länsimetron hallituksen ja hallituksen työvaliokunnan kokouspöytäkirjoja Länsimetro-yhtiöltä sekä sen omistavilta Espoon ja Helsingin kaupungeilta.

Yhtiön pääomistaja Espoon kaupunki katsoi, että yhtiön hallituksessa istuvien kaupungin virkamiesten ei tarvitse luovuttaa asiakirjoja. Julkisuuslain mukaan viranomaiselle sen toimialaan tai tehtäviin kuuluvassa asiassa toimitetut asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia.

– Länsimetron hallitustyöskentely ei ole virkamiehillemme virkatehtävä vaan erillinen tehtävä, johon kaupungin konsernijaosto nimeää vuodeksi kerrallaan, sanoo Espoon kaupunginsihteeri Jouni Majuri.

Näin Espoon kaupunki perustelee sitä, että sen ei ole pakko luovuttaa asiakirjoja. Tästä huolimatta sillä olisi luonnollisesti täysi päätösvalta määrätä omistamansa yhtiö luovuttamaan asiakirjat. Pöytäkirjoista pitäisi selvitä, mitä metroyhtiön hallituksessa on tiedetty ja tehty, kun budjetit ovat ylittyneet ja aikataulut venyneet.

Asiakirjojen pimitystä ei perustella

Yhtiössä asiakirjojen julkisuudesta päättää viime kädessä yhtiön hallitus. Sen jäseninä on Espoon ja Helsingin kaupungin virkamiehiä, HKL:n edustaja sekä espoolaispoliitikot Jyrki Kasvi (vihr.), Kimmo Oila (kok.) ja Pekka Vaara (sd). Hallitus kuitenkin päätti, että asiakirjoja ei luovuteta.

– Käsittelimme asiaa hallituksessa ja sain selvät ohjeet, että asiakirjoja ei luovuteta, sanoo Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen.

Kokkisen mukaan hänelle ei annettu mitään perusteluja päätökselle.

– Entäs se tiedottamisvastuusi? Saatko sinä kertoa hallituksen päätöksistä?

– Kysyä voi mitä vaan, katsotaan sitten, mihin voin vastata.

– No ensimmäinen kysymys olisi, mistä asioista sinä et saa kertoa.

– En osaa vastata tuohon, sanoo Kokkinen.

Kuntalaisia yhtiön hallituksessa edustavat luottamushenkilöt. Yle tavoitti Espoon demareiden edustajan Pekka Vaaran ainoastaan sähköpostilla. Hän ilmoitti, että hallituksen puheenjohtaja, Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo on ainoa, joka hallituksen puolesta asiaa kommentoi.

Tähdennettäessä, että haluaisimme nimenomaisesti kuntalaisten edustajien kommentit, emme virkamiesten, oli vastaus lyhyt.

– Valitan, vastasi Vaara tekstiviestillä, eikä vastannut enää jatkokysymyksiin.

Vielä 2011 Vaara tiedotti (siirryt toiseen palveluun)hankkeesta itsekin.

– Länsimetro rakentuu vihdoinkin vauhdilla, vuosikymmenien jahkailun jälkeen. Valitukset on saatu käsiteltyä pois tieltä demokraattisten päätösten toteutumista estämästä. Näillä näkymin metroliikenne alkaa Matinkylään saakka loppuvuodesta 2015. Myös metrohankkeen budjetti näyttää monen yllätykseksi ja joidenkin harmiksi pitävän, Vaaran tiedote alkoi tuolloin.

"Ei ole ennenkään annettu"

Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo sanoo, että hallitus ei tehnyt asiasta varsinaista päätöstä.

– Totesimme vain, että ei ole ennenkään annettu, eikä anneta nytkään, Isotalo sanoo.

Isotalon mukaan kaikki luottamushenkilöt olivat paikalla, eikä kukaan esittänyt eriäviä näkemyksiä asiakirjojen salaamisesta. Hän vahvisti myös hallituksessa sovitun, että tiedottamisvastuu yhtiön asioista on hallituksen puheenjohtajalla ja toimitusjohtajalla. Tämä ei hänen mukaansa "tietenkään" estä muitakin puhumasta toimittajien kanssa.

– Se tarkoittaa vain, että heillä ei ole mitään velvollisuutta puhua, jos eivät erityisesti halua, sanoo Isotalo.

Muut luottamushenkilöt Länsimetron hallituksessa ovat Espoon vihreiden kaupunginvaltuutettu Jyrki Kasvi sekä Espoon kokoomuksen Kimmo Oila.

Vihreiden Jyrki Kasvi vastasi Ylen kysymyksiin Twitterissä (siirryt toiseen palveluun). Hän perusteli salaamista sillä, että "pöytäkirjoja ei ole kirjoitettu julkisiksi". Hänen mukaansa pöytäkirjoissa on muun muassa riita-asioita, joiden julkistaminen voisi vahingoittaa yhtiöitä. Esimerkiksi YIT on haastanut (siirryt toiseen palveluun) Länsimetron oikeuteen ja vaatii siltä miljoonien eurojen saatavia louhintaurakkaan liittyen.

– Sinänsä olisi harkitsemisen arvoista harkita toimintatapaa, jossa pöytäkirjoista laadittaisiin erillinen julkinen versio, Kasvi pohtii.

Hänen antaa kuitenkin ymmärtää, että nykyisten pöytäkirjojen luovuttaminen salassapidettävät kohdat peitettynä olisi kuitenkin liian vaikeaa aineiston suuren määrän vuoksi.

Kolmas luottamushenkilö hallituksessa, Espoon kokoomuksen Kimmo Oila, ei vastannut Ylen soittopyyntöön.

Suosittelemme sinulle