Hyppää sisältöön

Romumiinoittaja halusi "hämmentää" – oikeus kiistelee, ovatko tielle jätetyt renkaat, akvaario ja akut vaarallisia

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa käynnistyi perjantaina Suomen rikoshistoriassa poikkeuksellisen jutun käsittely. Kiteeläisiä miehiä syytetään kymmenistä liikennetuhotöistä. Epäiltyjen jäljiltä on autoilijoita odottanut pimeillä teillä mielikuvituksellinen kokoelma erilaista metalliromua, kiviä ja puuansoja.

Kuva: Itä- Suomen poliisilaitos / Kiteen poliisiasema
Jouki Väinämö

Niin sanotun Kiteen romumiinajutun käsittely on alkanut Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.

Kymmenistä liikennetuhotöistä ja vahingonteoista epäilylle päätekijälle, 29-vuotiaalle kiteeläiselle miehelle syyttäjä vaatii seitsemän vuoden ehdotonta vankeustuomiota. Hän joutuu vastaamaan oikeudessa noin 50 syytekohtaan.

Toiselle 29-vuotiaalle kiteeläismiehelle vaaditaan kahden vuoden tuomiota. Häntä epäillään noin 20 rikoksesta.

Käräjillä on myös kolmas 26-vuotias mies, jonka kontolla on muutama pienempi rikos. 

Tuhoteot tapahtuivat vuosina 2014–2016 lähinnä Kiteellä, Tohmajärvellä, Savonlinnassa ja Parikkalassa. Autoilijoiden eteen jätettiin pimeässä muun muassa akvaario, akkuja, isoja kiviä, viisimetrinen tukki, runkopalkki, kampiakseli, 28-tuumainen kuvaputkitelevisio, auton ratti akseleineen ja jäädytetty 30 litran vesikanisteri.

Lain mukaan liikennetuhotyöstä on kysymys, jos kulkuväylää on muunnettu sellaisella tavalla, joka on omiaan aiheuttamaan yleistä hengen- tai terveydenvaaraa. Koska vastaajat ovat tunnustaneet käytännössä kaikki tekonsa, oikeudessa kiistellään nyt siitä, ovatko tielle jätetyt esineet olleet vaaraksi terveydelle tai hengelle.

Päätekijä palasi rikospaikalle

Epäillyistä liikennetuhotöistä ensimmäisissä oli mukana parivaljakko. Kaveri sai touhusta tarpeekseen jo talvella 2014, jonka jälkeen pääepäilty jatkoi hämäriä touhujaan valta- ja kantateillä yksin. Toinen epäilty keskittyi jatkossa erilaisiin vahingontekoihin, joista enemmän jäljempänä.

Kihlakunnansyyttäjä Tuomo Laaninen kertoi perjantain avajaisistunnossa, että päätekijä on kertonut motiiviksi ihmisten hämmentämisen. Lisäksi syytetty on kertonut, hän oli palannut usein tekopaikalle jälkeenpäin katsomaan, mitä tielle jätetyt romut olivat aiheuttaneet.

Miten miehet sitten toimivat, siitä kertoo kaksi tapausta haastehakemuksesta.

Kaksi miestä jätti tammikuussa 2014 pimeän aikaan Kuutostielle Tolosenmäen tienoille toiselle ajokaistalle yli puolimetrisen akvaarion, jossa oli sisällä lasipulloja ja purkkeja. Toiselle kaistalle he jättivät ison kiven. Paikalla ei ollut katuvalaistusta ja nopeusrajoitus oli 80 km/h.

Kuorma-auto törmäsi kiveen. Auto vaurioitui pohjastaan valuttaen tielle öljyä, mistä aiheutui yli 6 500 euron vahinko.

Pääepäilty oli yksin liikkeellä Kiteellä maaliskuussa 2016. Hän oli jättänyt pimeän kantatien ajoradalle polkupyörän rungon. Henkilöautoilija törmäsi pyörään. Seurauksena oli 3 600 euron suuruinen vahinko.   

Järjetöntä ilkivaltaa Kiteellä

Syytteiden mukaan miehet ovat myös rusikoineet ja sytyttäneet autoja, räjäyttäneet foliopommipulloja ja polttaneet hirvitornin. Miesten jäljiltä on lukuisia joko räjäytettyjä tai lekalla hakattuja postilaatikoita.

Haastehakemuksen korutonta kertomaa tämäkin. Elokuussa 2014 jutun kaksi pääepäiltyä vieraili illalla kiteeläisen omakotitalo pihassa. He viskasivat taloa kohti kaksi foliopommipulloa, jotka räjähtivät äänekkäästi lähellä taloa ja sotkivat seinää.

Syyskuussa 2015 joutui ilkivallan kohteeksi Puhoksen kyläyhdistyksen matonpesupaikka. Syytetyt olivat sahanneet pesupaikan kahdesta vedentulopisteestä kuulaventtiilihanat ja y-haarakappaleen poikki sillä seurauksella, että vesi oli päässyt vuotamaan hallitsemattomasti ympäristöön.

Suosittelemme sinulle