Hyppää sisältöön

Analyysi: Soinin roolipelissä populistiminä on niskan päällä

Timo Soini on erikoinen poliitikko. Hän on kuin larppaaja, jolla on roolipelissä monta eri hahmoa, kirjoittaa politiikan toimittaja Timo Seppänen.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

**Soinin eri roolihahmojen tavoitteet **saattavat olla lähes vastakkaiset. Soini on tavallaan mies, jolla on monta sivupersoonaa.

Nyt Soini esiintyy roolipelissä pääasiassa kahdessa hahmossa. Yhtäältä hän pelaa   hallituksen ohjelmaan sitoutuneena ulkoministerinä. Toisaalta hän touhuaa populistijohtajan roolissa.

Ulkoministeri Soini antaa ymmärtää olevansa sitoutunut hallituksen EU-myönteiseen linjaan. Populistijohtaja Soini antaa tukensa EU:sta eroamista koskevan kansalaisaloitteen valmistelulle.

Persoonallisuuden jakautuneisuus aiheuttaa nyt Soinille pahempaa päänsärkyä kuin aikoihin.

Persoonallisuuden jakautuneisuus aiheuttaa nyt Soinille pahempaa päänsärkyä kuin aikoihin.

Oireet johtuvat osaksi siitä, että Soinin läheinen ystävä ja hengenheimolainen, UKIP-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage onnistui kumppaneineen toteuttamaan haaveensa Britanniassa. Heidän voittoisan kampanjansa seurauksena britit päättivät kansanäänestyksessä erota EU:n jäsenyydestä.

Populistijohtajaminä kuiskuttaa nyt Soinille: On aika lietsoa EU-vastaisia mielialoja, muuten perussuomalaisten kannatus ei käänny nousuun! Ulkoministeriminä varoittaa: Älä tue avoimesti EU:n hajottajia. Ulkoministerin pestin, vallan ja arvovallan menetys olisi kaamea takaisku!   

Näytää siltä, että Timo Soinin populistiminä on vahvistumassa. Se voimistunee vielä huomattavasti seuraavien vaalien lähetessä. Paitsi puheenjohtaja Soini, myös hänen puolueensa pyrkii kohottamaan profiiliaan hallituksessa erilaisilla irtiotoilla.

Perussuomalaisille on päivä päivältä tärkeämpää näyttää, ettei puolue ole samaa maata kuin kokoomus ja keskusta. Kiistely hallituskolmikon kesken lisääntyy. Erimielisyydet koskevat sekä politiikan sisältöä että toimintatapoja.

Perussuomalaiset yrittävät estää liikenneministeri Bernerin suunnitelmat taksilupa-käytäntöjen muuttamisesta. Perussuomalaisten nuoret puuhaavat kansalaisaloitetta, joka koskisi  kansanäänestyksen järjestämistä Suomen eroamiseksi EU:sta. Ulkoministeri Timo Soinin yksityinen “sidosryhmien tapaamisreissu”  Englantiin raivostutti kokoomuksen.

Timo Soinin ja perussuomalaisten kansansuosio on rakentunut paljolti EU-kriittisyyden varaan. “Missä EU, siellä ongelma” ja “Piikki kiinni” olivat iskulauseita, jotka pohjustivat puolueen suuria vaalivoittoja.

Jos itsensä pettää, kuka jää jäljelle?

Timo Soini

Niistä ensimmäisen, eli ns. jytkyn jälkeen Timo Soini kieltäytyi viemästä puoluettaan Jyrki Kataisen hallitukseen. Soini kieltäytyi kunniasta, koska hän ei voinut hyväksyä syvään talouskriisiin ajautuneiden EU-maiden tukemista suomalaisin verovaroin.

– Jos itsensä pettää, kuka jää jäljelle? Näin kysyi Soini ilmoittaessaan päätöksestään.

**Neljä vuotta myöhemmin **Soini vei puolueensa Juha Sipilän EU-myönteiseen hallitukseen ja ryhtyi ulkoministeriksi. Tuossa vaiheessa hän aloitti  pelin, jossa hänellä on ollut yhtä aikaa useita eri roolihahmoja.

Monet perussuomalaisten kannattajat ovat olleet sitä mieltä, että Sipilän hallituksessa Soini on pettänyt sekä itsensä, puolueensa että sen kannattajat. Perussuomalaisten kannatus on romahtanut osaksi tästä syystä. Siksi  Timo Soini on joutunut pohtimaan: Mitä on jäänyt jäljelle?

Hän lienee tullut siihen tulokseen, että jäljelle on jäänyt liian vähän. On aika nostaa populistista, EU-vastaista profiilia.

Suosittelemme sinulle