Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Maailman suurin radioteleskooppi valmistui Kiinassa – video

Teleskoopin halkaisija on 500 metriä ja sen rakennustyöt ovat kestäneet viisi vuotta.

Teleskoopin ympärysmitta on 1,6 kilometriä ja se on rakennettu vuorenrinteeseen Guizhoun maakuntaan Lounais-Kiinassa. Kuva: Reuters-TV/CCTV; Kuva: EPA
Mikko Kuusisalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman suurimman radioteleskoopin rakennustyöt valmistuivat Kiinassa sunnuntaina, kun työntekijät asensivat paikoilleen viimeisen teleskoopin paneeleista.

Halkaisijaltaan 500-metrisessä teleskoopissa on yhteensä 4 450 paneelia, joiden yhden sivun pituus on 10–12 metriä. Teleskoopin ympärysmitta on 1,6 kilometriä ja se on rakennettu vuorenrinteeseen Guizhoun maakuntaan Lounais-Kiinassa.

Teleskoopin rakennustyöt alkoivat vuonna 2011 ja sen rakentaminen on maksanut noin 160 miljoonaa euroa. Teleskoopin on tarkoitus olla täydessä käyttökunnossa tämän vuoden syyskuussa.

Aiemmin maailman suurin radioteleskooppi on ollut Puerto Ricossa sijaitseva Arecibon teleskooppi, jonka halkaisija on 305 metriä.

Kiinan valtiollisen televisiokanavan CCTV:n mukaan teleskooppi on herkin radioteleskooppi ikinä ja sen odotetaan pystyvän havaitsemaan radiosignaaleja jopa 1 000 valovuoden päästä.

Valtiollisen median mukaan teleskooppia on tarkoitus käyttää avaruudentutkimukseen sekä myös Maan ulkopuolisen elämän etsimiseen.

Kiinan hallinto panostaa maan avaruusohjelmaan voimakkaasti. Kiina aikoo muun muassa lähettää ihmisen Kuuhun vuoteen 2036 mennessä ja rakentaa oman avaruusaseman. Sen rakennustyöt on jo aloitettu.

Suosittelemme