Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Suomalaiset soveltavat ruotsalaista hautajaiskukkatapaa: "Tapa on vinksahtanut"

Suomalaiset ovat rohkaistuneet valitsemaan värikkäitä hautajaiskukkia ja käyttämään muitakin kukkia kuin liljoja, neilikoita ja ruusuja. Seppeleet tekevät myös paluuta hautajaisiin, mutta täysin kukkaisina.

Punainen ruusu haudalla.
Kuva: Tannen Maury / EPA
Katja Oittinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa hankitaan kukkalaitteita hautajaisiin enemmän oman mieltymyksen kuin minkään kaavan mukaan, sanoo kajaanilainen kukkakauppias Sirpa Kitusuo.

– Ei ole enää erikseen hautajaiskukkia. Kukkien saatavuus on lisääntynyt EU:n myötä hurjasti, valikoima on kasvanut, ja kukkakauppiaiden ammattitaidon kasvun myötä pystytään tekemään myös erikoissidontaa asiakkaan toiveen mukaan.

Kolmisenkymmentä vuotta kukkakauppiaana työskennelleen Kitusuon mukaan etenkin Etelä-Suomessa on yleistynyt Ruotsista lainattu tapa viedä haudalle vain yksi kukka, niin sanottu elekukka.

– Lainattu tapa on vinksahtanut matkalla, sillä Ruotsissa siunaustilaisuuteen lähetetään isot kukkalaitteet, jotka ovat ikään kuin somisteina, eikä niitä lasketa haudalle, vaan sinne viedään yksi kukka. Suomessa tapa on typistynyt siihen, että viedään vain se yksi kukka haudalle.

Kukkaseppele.
Jouni Seppänen kertoo, että seppele tekee paluuta, mutta havun tai lehtien sijaan kukkaisena. Kuvan seppele on sidottu Phalaenopsis- ja Cymbidium-orkidean kukista, ruusuista, krysanteemeista, hortensiasta, lumipalloheiden kukista ja harsokukasta. Kuva: Jouni Seppänen

Sirpa Kitusuo arvioi, että etenkin Pohjois-Suomessa halutaan muistaa hautajaisissakin isommalla kukkalaitteella, ja yhden kukan tapa onkin yleistynyt lähinnä Etelä-Suomessa. Mutta rohkeus kukkavalinnoissa kattaa koko maan.

– Hautajaiskukkien on lupa olla kauniita eikä niiden tarvitse olla samantyyppisiä. Joskus hautajaisvihkot ovat olleet vähän kalseitakin ja samalla konseptilla tehtyjä. Ne voivat nyt kuitenkin olla kauniita ja niissä voi olla paljon kukkia, kertoo helsinkiläinen kukkakauppias Jouni Seppänen, joka on tullut alalle 1980-luvun alkupuolella.

– Seppeleet tekevät myös paluuta, nehän ovat ikuisuuden ja ikuisen rakkauden symboleita. Seppeleen muodossa on hieno ajatus ja niitä voidaan tehdä monella tavalla. Täysin kukkaiset seppeleet tekevät tuloaan perinteisen lehti- ja havuseppeleen sijaan.

Kukkaseppele.
Hautajaiskukkia ei valita enää niinkään minkään tietyn kaavan mukaan, vaan aiempaa rohkeammin eri kukkalajeja ja -värejä käyttäen. Kuvan seppele on sidottu erilaisista pastellinsävyisistä ruusuista, laskeutuvassa koristeosassa muutama kärsimyskukan (Passiflora) verso vaalean violetteine kukkineen. Kuva: Jouni Seppänen

Sirpa Kitusuo arvioi, että myös hautajaisvärssy kirjoitetaan yhä useammin kortille nauhan sijaan. Näin sen säilyttäminen on helpompaa.

– Entistä enemmän panostetaan ehkä arkun koristekukkiin, jotka ovat siinä koko siunaustilaisuuden ajan. Niiden halutaan ilmentävän vainajaa, kun taas henkilökohtaisesti vietävät muistokukat valitaan oman mieltymyksen mukaan.

Niinpä hautajaisiin vietävä kukkalaite saattaa olla värikäs, erikoissidottu kukkalaite.

– Kransseja, sydämiä, ristejä – värejä ja kukkalajeja käytetään laajalti eikä minkään kaavan mukaan. Ihmiset ovat reippaita ja rohkeita, varsinkin nuori polvi, ja he pohtivat paljon sitä, millaisen hautajaisvihkon voisi tilata, Kitusuo kertoo.

Suosittelemme sinulle