Hyppää sisältöön

Pelitutkija: "Valtaosa pelaamisesta täysin ongelmatonta"

Viime vuosina mobiilipelaaminen on yleistynyt ja joissakin nettipeleissä liikuu myös raha. Voivatko netin rahapelit olla väylä uhkapelien maailmaan? Muun muassa näistä asioista pelitutkijat Mikko Meriläinen ja Salla Karjalainen keskustelivat Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

Salla Karjalainen ja Mikko Meriläinen
Yhä useampi suomalainen pelaa tietokoneella tai kännykällä. Aamu-tv päätti vähän uusia käsitystä pelaamisesta. Selvitimme vieraiden kanssa myös pelien koukuttavuutta - miten harrastuksen luonne muuttuu kun mukaan tulee raha. Haastateltavina projektiasiantuntija Salla Karjalainen Ehyt ry:stä ja tohtorikoulutettava Mikko Meriläinen Helsingin yliopistosta.

Pelitutkija Mikko Meriläisen mukaan suomalaisten mobiilipelaaminen on viime aikoina ollut voimakkaassa kasvussa. Se taas on muuttanut pelaamisen luonnetta, kun pelit kulkevat ihmisten mukana kotoa maailmalle.

– Älylaitteiden myötä pelaaminen on tullut kaikkialle. Pelataan bussimatkoilla, töissä tauoilla, kuvailee Meriläinen.

Samaan aikaan kun mobiilipelien pelaaminen on yleistynyt, raja digitaalisten pelien ja rahapelien välillä on hämärtynyt. Rahan ja pelien suhde on muuttanut muotoaan, koska monissa verkkopeleissä käytetään uudenlaisia ansaintamalleja. Esimerkiksi erilaisten peleihin liittyvien virtuaalihyödykkeiden kauppa on muodostunut merkittäväksi osaksi pelipalveluita.

Urheiluvedonlyönnin logiikka tullut nettipeleihin

Myös niin sanotuissa e-sports-peleissä eli elektronisissa urheilulajeissa voi pelitapahtuman osaksi tulla vedonlyönti. Esimerkiksi suositussa ammuntapelissä Counter-Strikessa on mahdollista lyödä vetoa.

Mutta löytyykö uhkapelaamisesta ja digipelaamisesta yhtymäkohtia? Pelitutkija Salla Karjalaisen mukaan yhtymäkohtia on.

– Molemmat ovat viihteen muotoja. Kun puhutaan pelaamisesta, puhutaan samasta asiasta. Haittapuolella puhutaan runsaasta ajankäytöstä, siitä mihin vapaa-aika kuluu. Nykyään voidaan puhua myös rahakysymyksestä. Se on tullut yhä enemmän sinne digitaalisen pelaamisen puolelle, Karjalainen sanoo.

Karjalainen ei kuitenkaan näe, että nettipelaaminen voisi olla nuorelle pelaajalle suora väylä uhkapelien maailmaan.

– Vedonlyönti pelissä voi olla esimerkki omasta asiantuntijuudesta. Hitsi, että olen hyvä, tiedän miten tämä toimii. Kynnys, että laitan rahallisen panoksen voi olla matala. Yleisellä tasolla en kuitenkaan puhuisi sitä, että nuoren mobiilipelaamisen automaattinen jatkumo olisi sitten ne verkkokasinopelit, Karjalainen sanoo.

"Keskustelu tulisi nyrjäyttää"

Usein peleihin liitetään niin sanottua huolipuhetta. Esimerkiksi vanhemmat voivat huolestua siitä, pelaavatko lapset liikaa, onko peleistä haittaa. Pelitutkija Mikko Meriläisen mukaan tällainen pelaamisen ongelmiin keskittyvä puhe pitäisi muuttaa.

Meriläisen mukaan esimerkiksi urheilun kohdalla keskustelu ei keskity sen haittoihin.

– Peleissä käsitys on, että valtaosa pelaamisesta on jotenkin epäilyttävää. Tämä keskustelu tulisi nyrjäyttää. -- Tulisi hyväksyä se, että valtaosa pelaamisesta on täysin ongelmatonta. Siihen liittyy haittapuolia, mutta niitä voidaan ehkäistä aika helpostikin, sanoo Meriläinen.

Suosittelemme sinulle