Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Voisiko Tukholman maahanmuuttajalähiössä asua?

Ylen kirjeenvaihtaja Hannele Muilu lähti retkelle Tukholman pahamaineiseen Rinkebyhyn. Väkivaltaisuuksien leimaamasta lähiöstä löytyi toisenlainen Ruotsi.

Hej! Hannele Muilu
Kuva: Yle
Hannele Muilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Päätin lähteä Rinkebyhyn valoisassa kesäillassa. Lähiössä on heitelty kivillä poliiseja ja myös median edustajia. Jätin itse nauhurin kotiin ja ajattelin, että kiltinäköisenä ihmisenä en suututtaisi ketään.

Alue on ollut usein otsikoissa rikosten takia.

Pelkästään tänä vuonna Rinkebyssä on paiskottu kiviä poliiseja päin jo 30 kertaa. Pari vuotta sitten alueella poltettiin öisin autoja.

Toisaalta moni sanoo, että lähiö on mainettaan parempi. 

Kumpi totuus Rinkebystä on sitten totta? 

Oli aika tehdä lähiöretki Rinkebyhyn, parinkymmenen minuutin metromatkan päähän Tukholman keskustasta.

Tukholman Rinkeby tunnetaan Suomessakin,koska monet suomalaiset päätyivät asumaan alueelle 1960-luvun muuttoaallossa. Suomalaisia elää Rinkebyssä yhä, mutta enimmäkseen elementtitaloja asuttavat myöhemmin saapuneet maahanmuuttajat.

Suomalaiset maahanmuuttokriitikot ovat varoittaneet, että Rinkeby on Suomelle varoittava esimerkki.

Hannele Muilu

Seitsemän aikaan illalla joka puolella on eri-ikäisiä tummaihoisia miehiä kaksin tai isommissa porukoissa. Naiset ovat siihen aikaan kotona lasten kanssa.

Torin laidalla on islamilainen kulttuurikeskus, halal-lihaa mainostava ruokakauppa, Lidl, kahvila ja pizzeria. Vaatekaupan tarjonta on suunnattu itämaiseen makuun.

Torin poikki kiirehtii kaksi romaninaista leveine helmoineen.

– Tule jo sieltä, toinen ärähtää suomeksi pikkupojalle.

Rinkebyssä talojen julkisivut ja pihat ovat siistejä, ja viheralueita on paljon. Tukholma on alkanut kunnostaa lähiöitään tehdäkseen niistä houkuttelevampia.

Talojen parvekkeilla töröttää lautasantenneja, joiden avulla katsellaan kaukaisten maiden tv-ohjelmia. Rinkebyn 15 000 asukkaasta noin 90 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia.

**Kyselen muutamilta ajatuksia Rinkebystä. **Mies väistelee sanoen, ettei puhu juurikaan ruotsia. Hän on ollut maassa 12 vuotta.

Rinkeby on yksi Tukholman lähiöistä.
Rinkeby on yksi Tukholman lähiöistä. Kuva: Cicci Fix

Toinen Ruotsissa kahdeksan vuotta asunut somalialaismies valittelee samaa. Hän sanoo, ettei siivoojan työssään tarvitse juurikaan kieltä. Hänen mukaansa Rinkeby ei ole turvallinen yöaikaan, mutta se ei estä häntä liikkumasta öisin.

Kaksi nuorta naista istuskelee penkillä koira jaloissa. Toinen asuu Rinkebyssä.

– En viihdy täällä, koska iltaisin on turvatonta. Täällä ei voi liikkua yksin.

Hän haluaisi muuttaa Kistaan, jossa viereinen ystävä asuu.

Istahdan kahvilaan, jossa istuskelee kolme miestä. Naistarjoilija ojentaa lattea vähän tylysti, ruotsalainen palvelukulttuuri ei ulotu tänne asti.

Kesäillan valossa Rinkebyssä ei ole mitään pelottavaa.

**Kesäillan rauha ei ole koko totuus alueesta. **Nuorten huligaanien joukko oli iskenyt poliiseja vastaan.

Heitä median tarjoama yleensä huono julkisuus Rinkebystä ärsyttää. Talvella nuorisojengi töni ja potki australialaista kuvausryhmää Rinkebyssä. Muillakin median edustajilla on huonoja kokemuksia, muun muassa laitteita on rikottu.

Ruotsi kyllä pyrkii sekoittamaan pakkaa, niin että Ruotsissa ja muualla syntyneitä päätyisi asumaan limittäin.

Hannele Muilu

Poliisin tutkimusraportissa Rinkeby on Tukholman kolmen rikollisimman alueen joukossa. On syrjäytymistä, työttömyyttä ja köyhyyttä. Poliisi on erityisen huolissaan rikollisjärjestöjen otteesta alueilla.

Suomalaiset maahanmuuttokriitikot ovat varoittaneet, että Rinkeby on Suomelle varoittava esimerkki.

Myös Ruotsin poliisi on sanonut samaa. Poliisi ei silti syyllistä maahanmuuttajia, vaan sen mielestä ongelmat ovat seurausta huonosta politiikasta, jossa maahanmuuttajat asuvat liiaksi keskenään eivätkä kotoudu.

**Ruotsissa tapaamani poliisit ovat olleet **hyvin maahanmuuttajamyönteisiä. Poliisille on tärkeää pitää hyvät välit asukkaisiin.

Muun muassa Rinkebystä vastaavan Järvan alueen poliisipäällikkö Jörgen Ohlsson toisti moneen kertaan uskovansa maahanmuuttajien olevan Ruotsille hyväksi. Hänen mukaansa kaikilla alueilla asuu enimmäkseen tavallista väkeä, eikä toivottomia paikkoja ei ole.

Toinen poliisi muistutti, että lähiöiden maahanmuuttajanuoria pitää muistaa kohdella tasaveroisesti. Nyt he eivät tunne olevansa tervetulleita.

Turvapaikanhakijoita on nyt sijoitettu pitkin ja poikin Ruotsin kuntia. Pikkukunnissa ei ole työpaikkoja, joten ne eivät houkuttele jäämään.

Turvapaikan saatuaan tulija voi muuttaa mihin haluaa. Jotkut päätyvät Rinkebyhyn asumaan ahtaasti maanmiesten pariin.

Ruotsi kyllä pyrkii sekoittamaan pakkaa, niin että Ruotsissa ja muualla syntyneitä päätyisi asumaan limittäin.

Jos muutosta syntyy, se on hidasta. Rinkebynkin vuokra-asuntojono on vuosia. Nopeammin vahvistetaan poliisia ja sosiaalitointa.

Poistun Rinkebystä hyvissä ajoin ennen iltahämärää.

Voisinko asua siellä? Ehkä.

Suosittelemme