Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vuoden lämpö- ja salamaennätys rikki yhdellä kertaa

Kuumaa ja kosteaa ilmaa virtaa idästä massoittain ja salamointi on poikkeuksellisen rajua. Sitkeän matalapaineen sylissä on ukkosten kehto.

Sääkartta
Kuva: Yle
Tytti Rintanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesän lämpöennätys rikottiin Kuusamossa tiistai-iltapäivällä kello kahden aikaan. Oulangan mittausasemalla mitattiin 28,8 asteen lämpötila. Vuoden salamaennätys, johon lasketaan kaikki salamatyypit, rikottiin myös iltaan mennessä noin 20 000 salamalla. Salamointi jatkuu edelleen. Ukkoset heikkenevät todennäköisesti viimeistään yöllä.

– Olosuhteet ovat erityisen otolliset ukkosten syntymiselle. Nyt tilanne on sellainen, että tuo Suomen ylle asettunut matalapaine ei kertakaikkiaan ymmärrä jatkaa matkaansa. Niinpä idästä virtaa massoittain kuumaa ja kosteaa ilmaa, Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo.

Aiempi lämpöennätys 28,6 astetta mitattiin kesäkuun alussa Turussa ja myöhemmin Kouvolassa juhannussunnuntaina. Samansuuntaisia lämpötilöja mitattiin Kainuusta Lapin itäosiin usealla mittauspisteellä.

Rovaniemi ja Tornio saivat kunnon suihkun

Poikkeuksellisen rajuja ukkosrykelmiä riehuu Etelä-Lapissa ja salamoita iskee neliökilometriä kohti suuri määrä. Rajut ukkoskuurot kastelivat Rovanimen ja Tornion perinpohjaisesti. Torniossa kiinteistöt kärsivät tulvavahinkoja ja valtatie 29 jouduttiin laittamaan poikki. Myös tuulenpuuskat ylittivät 18 m/s ja rakeita satoi useilla paikkakunnilla.

– Runsaan salamoinnin aiheuttamista tuhoista kuullaan yleensä jälkikäteen, etenkin harvaan asutuilla seuduilla, Kotakorpi toteaa.

Ukkonen on tähän mennessä aiheuttanut sähkökatkoja maan pohjois- ja itäosissa sekä Keski-Suomessa. Kello neljän aikaan maassa oli yli 5 000 sähkötöntä taloutta. Illalla sähköittä oli enää reilu tuhat asiakasta.

– Huomennakin ukkostanee samoilla alueilla, vaikka rintama siirtyy hieman länteen Pohjois-Pohjanmaalle ja Lapin länsiosaan.

Matalapaine heikkenee pikkuhiljaa, mutta tällä hetkellä ukkosta ja sadetta luvataan viikonloppuun asti. Lähipäivinä lämpötila ei kuitenkaan kohonne tämän päivän lukemiin.

Suomen salamoita mitataan yhdeksällä anturilla

– Tällaisena todella voimakkaana ukkospäivänä saatetaan mitata useampi kymmenentuhatta salamaa, siitä ollaan vielä kaukana, Kotakorpi kertoo.

Mittaushistorian suurin salamamäärä on noin 40 000. Salamoiden määrää havainnoidaan sähköllä toimivilla salama-antureilla. Salamaennätyksen mittauksessa lasketaan kaikki salamatyypit.

– Suomessa on käytössä yhteispohjoismaalainen salamapaikannusverkko. Pohjoismaissa on 34 anturia, joista yhdeksän on suomen alueella.

Suosittelemme sinulle