Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Euroopan komissio haluaa suitsia virtuaalivaluutta Bitcoinin anonyymiä käyttöä

Rikolliset ovat suosineet virtuaalivaluutoista muun muassa Bitcoinia, koska sen käyttö on anonyymiä, lainsäädäntöneuvos Armi Taipale sanoo. Euroopan komission ehdotuksessa virtuaalivaluuttojen vaihdantapalvelut tuotaisiin sääntelyn piiriin.

Bitcoin automaatti.
Kuva: How Hwee Young / EPA
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan komissio haluaa saada virtuaalivaluuttojen, esimerkiksi Bitcoinin, anonyymin käytön kuriin.

Komissio kertoi tänään lainsäädäntöpaketista, jolla se pyrkii tehostamaan terrorismin rahoituksen torjuntaa. Suomessa asiasta tiedotti valtiovarainministeriö.

Osana pakettia Euroopan komissio ehdottaa, että virtuaalivaluuttojen vaihdantapalvelut ja digitaalisen lompakkopalvelun tarjoajat kuuluisivat rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjunnan sääntelyn piiriin.

Erityisesti rikolliset ovat suosineet [Bitcoinia], koska se on anonyymi. Tällä ehdotuksella nämä toimijat saataisiin sääntelyn piiriin.

Armi Taipale

Tämä tarkoittaisi, että palveluntarjoajien olisi tunnettava ja tunnistettava asiakkaansa ja ilmoitettava epäilyttävistä liiketoimista rahanpesunselvittelykeskukselle, lainsäädäntöneuvos Armi Taipale valtiovarainministeriöstä selventää Ylelle.

– Se, minkä takia tämä on merkittävä [ehdotus], on se, että tiedossa on, että erityisesti rikolliset ovat suosineet [Bitcoinia], koska se on anonyymi.

– Tällä ehdotuksella nämä toimijat saataisiin sääntelyn piiriin, Taipale sanoo. Suomessa virtuaalivaluutoista, niiden vaihdantapalveluista tai digitaalisen lompakkopalvelun tarjoajista ei ole toistaiseksi säädetty.

Viranomaisten tiedonsaanti tehostuisi

Lainsäädäntöpaketissa komissio ehdottaa myös keskitetyn pankki- ja maksutilirekisterin tai tiedonhakujärjestelmän perustamista. Sieltä viranomaiset saisivat tiedon, onko kansalaisella tai yrityksellä tili jossain tietyssä pankissa, Taipale sanoo.

– Esimerkiksi Suomessa tällaista järjestelmää ei ole. Meillä ulosottoviranomainen saa joiltain pankeilta tietoa sähköisesti, mutta esimerkiksi keskusrikospoliisi joutuu asioimaan hyvin perinteisin paperimenetelmin saadakseen tietoa. Tämä [ehdotus] tehostaisi viranomaisten tietojen saantia.

Komissio esittää lisäksi uusia rajoituksia anonyymisti käytettäville ja etukäteen ladattaville sähköisille maksuvälineille, kuten prepaid-korteille. Myyjän pitäisi muun muassa tunnistaa maksuvälineen ostaja entistä useammin, myöskään anonyymin sähköisen rahan käyttö netissä ei jatkossa olisi mahdollista, valtiovarainministeriö kertoo.

"Poliittinen tahtotila on kova"

EU:n valtiovarainministerien on määrä keskustella Euroopan komission ehdotuksesta viikon kuluttua tiistaina. Jäsenmaiden neuvottelut käynnistyvät heinäkuun lopulla, Suomessa eduskunnan on tarkoitus käsitellä asiaa syysistuntokauden alussa.

"Poliittinen tahtotila" lainsäädännön saamiseksi valmiiksi on kova, Taipale arvioi ehdotusten toteutumista. Taustalla ovat Pariisin ja Brysselin terrori-iskut: ne ovat ajaneet keskustelua sellaiseen suuntaan, että terrorismin rahoituksen torjuntaan katsotaan tarvittavan lisää toimia, hän toteaa.

– Sekä komissio että Euroopan parlamentti ovat halukkaita etenemään kovalla vauhdilla näissä säännöksissä.

Suosittelemme sinulle