Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Raportti: Tony Blair esitteli virheellistä tiedustelutietoa varmana ennen Irakin sotaa

Britanniassa julkaistiin tänään keskiviikkona niin sanottu Chilcot-raportti, joka perkaa maan osallistumista Irakin sotaan ja pääministeri Tony Blairin osuutta päätöksissä.

Tony Blair
Pääministeri Tony Blair johti maansa Irakin sotaan Yhdysvaltain vanavedessä vuonna 2003. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA
Simo Ortamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Britannia päätti lähteä pääministeri Tony Blairin johdolla Irakin sotaan vuonna 2003, vaikka kaikkia rauhanomaisia vaihtoehtoja ei ollut yritetty, tänään keskiviikkona julkaistu Irak-raportti kertoo.

Blair myös esitti parlamentille Irakin joukkotuhoaseista saadun tiedustelutiedon varmana, mikä ei ollut perusteltua, raportin laatinut John Chilcot sanoi. Blair sanoi ennen sotaa parlamentille, että Irakin joukkotuhoaseet olisivat uhka Britannialle tulevaisuudessa.

Raportti tyrmäsi niin sotaan johtaneen päätöksenteon että suunnitelmat sen jälkeiselle ajalle. Sen mukaan hyökkäys Irakiin vuonna 2003 epäonnistui pahasti.

Yhdysvallat, Britannia ja niiden liittolaiset hyökkäsivät Saddam Husseinin johtamaan Irakiin keväällä 2003. Perusteena olivat väitteet Irakin muuta maailmaa uhkaavista joukkotuhoaseista. Niitä ei kuitenkaan sodan jälkeen löytynyt.

Blair ei raportin mukaan johtanut tietoisesti harhaan

Raportin mukaan Blair ja hänen hallituksensa eivät johtaneet parlamenttia ja kansalaisia tietoisesti harhaan tiedustelutietoa esitellessään.

– On nyt selvää, että politiikka Irakin suhteen tehtiin väärän tiedustelutiedon ja arvioiden perusteella. Niitä ei haastettu, vaikka olisi pitänyt, Chilcot sanoi.

Raportin mukaan myös hyökkäyksen riskit olisivat pitäneet olla tiedossa. Blair ei vaatinut Yhdysvalloilta selvää suunnitelmaa sodan jälkeiselle ajalle. Sen sijaan hän vakuutti presidentti George W. Bushille pysyvänsä tämän rinnalla mitä tahansa tapahtuukin.

Britannian asevoimat ei varustanut sotilaitaan riittävästi Irakissa. Sotilasoperaatio ei lopulta saavuttanut tavoitteitaan, vaan joutui tekemään sopimuksia paikallisten asejoukkojen kanssa.

Myös hyökkäyksen laillinen perusta oli kaukana tyydyttävästä, hän sanoi. Raportti ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, oliko sota laillinen.

Raportti Irakin sodan syistä ja seurauksista

Brittijoukot sotivat eteläisessä Irakissa 24. maaliskuuta 2003.
Brittijoukot sotivat eteläisessä Irakissa 24. maaliskuuta 2003. Kuva: Stephen Hird / EPA

Britanniassa julkaistiin tänään keskiviikkona niin sanottu Chilcot-raportti, joka perkaa maan osallistumista Irakin sotaan ja pääministeri Tony Blairin osuutta päätöksissä.

Raportti summasi seitsemän vuotta kestäneen tutkimuksen tulokset. Se käsitteli muun muassa sotaan johtaneita päätöksiä ja tiedustelutietoja sekä sodankäynnin virheitä. Raportti sisältää 2,6 miljoonaa sanaa, mikä on kolme kertaa enemmän kuin raamatussa.

Tony Blair pyysi viime lokakuussa CNN-kanavalla anteeksi vääriä tiedustelutietoja ja sodan suunnittelun virheitä.

Irakin sodassa sai surmansa 179 Britannian sotilasta, ja monet omaiset vaativat Blairia vastuuseen kuolemiin johtaneista päätöksistä. Kaikkiaan Irakin sodassa kuoli arviolta 160 000–180 000 ihmistä, ja Irak on edelleen kaoottisessa tilasta sodan jäljiltä. Britannia vetäytyi Irakista lopulta vuonna 2011.

Suosittelemme sinulle