Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

SDP:n suosio sukelsi, perussuomalaisille hallituskauden huonoin sijoitus – vasemmistoliittokin meni ohi

Kokoomus kiri SDP:n ohi kakkoseksi. Keskusta on yhä suosituin puolue. Perussuomalaisten kintereillä hiponut vasemmistoliitto ohitti PS:n ja on nyt viidenneksi suurin puolue. Tulokset selviävät Ylen kannatuskyselystä.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Kärkikolmikossa paikat vaihtuivat, kun suurimman oppositiopuolueen SDP:n kannatus laski 1,9 prosenttiyksikköä, ja puheenjohtajaa vaihtaneen kokoomuksen kannatus nousi 0,9 prosenttiyksikköä. Tulokset selviävät Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

SDP putosi kolmanneksi, sen kannatus on alimmillaan sitten elokuun. Taloustutkimuksen toimitusjohtajan Jari Pajusen mukaan SDP:n kannatus laski jo kesäkuun alussa.

– Taitoskohta tapahtui tasan kuukausi sitten, koko viimeiset neljä viikkoa on menty tällä tasolla, Pajunen kuvailee SDP:n kautta.

Eduskuntavaaleihin 2015 verrattuna SDP:n kannatus on silti 1,7 prosenttiyksikköä korkeampi.

Vastaavasti kokoomus nousi ensimmäisen kerran elokuun jälkeen kakkossijalle. Sen suosio on 0,4 prosenttiyksikköä korkeampi kuin eduskuntavaaleissa.

Myös pääministeripuolue keskusta nosti kannatustaan 0,9 prosenttiyksikköä viime kuuhun verrattuna, ja säilytti suosituimman puolueen asemansa. Keskustan kannatus on nyt sama kuin eduskuntavaaleissa.

Pajusen mukaan kesän puoluekokoukset nostivat kannatusta.

– Puoluekokouksissa käydään henkilövaaleja, ja jos käydään näkyvää kamppailua tärkeistä paikoista etukäteen, se näkyy ilman muuta, Pajunen sanoo.

Sama havainto puoluekokousten vaikutuksesta on Pajusen mukaan tehty aikaisemminkin. Niissä puolueilla on mahdollisuus uudistaa linjauksiaan ja saada viestilleen näkyvyyttä.

PS putosi hännille

Vaalikauden suurin pudottaja on perussuomalaiset, joiden suosio on madellut syksystä asti. Nyt laskua on 0,4 prosenttiyksikköä. Kannatusprosentti hipoo huhtikuussa mitattua pohjakosketusta eli 8,5:tä prosenttia.

Luku notkahti siitä huolimatta, että siinä näkyy Britannian EU-kansanäänestyksen piristävä vaikutus. Myös perussuomalaisissa ja PS-nuorissa käyty keskustelu Suomen EU-kansanäänestyksestä on Pajusen mukaan nostanut kannatusta.

– Pientä viriämistä. Noin prosenttiyksikön nousu, Jari Pajunen arvioi Brexitin vaikutusta PS:n suosioon.

Vuoden 2015 vaaleissa perussuomalaisten kannatus oli 17,7 prosenttia eli siitä on sulanut yli puolet. Käänne tapahtui viime syksynä.

– Kannatuksen pudotus tapahtui siinä vaiheessa, kun hallitus oli jonkin aikaa toiminut, ja osa kannattajista teki omat johtopäätökset, Pajunen sanoo.

Vasemmistoliitto viidenneksi suurin

Uuden puheenjohtajan valinnut vasemmistoliitto nytkähti 0,9 prosenttiyksikköä ylös, ja kannatus on nyt 9,2. Samalla vasemmistoliitto nousi viidenneksi suurimmaksi puolueeksi.

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset ovat olleet lähes tasoissa helmikuusta alkaen. Nyt vasemmistoliitolla on etumatkaa 0,4 prosenttiyksikköä. Taloustutkimuksen Pajusen mukaan suuret heilahtelut puoleiden kannatuksessa ovat nykyään melko tyypillisiä.

– Näin isoja muutoksia on nähty viime vuosina suuntaan ja toiseen, se ei ole iso ihme, Pajunen kuvailee vasemmistoliiton viidettä sijaa.

Vasemmistoliiton suosiota nostavat puheenjohtajavaihdos ja puoluekokousjulkisuus. Jos uusi puheenjohtaja onnistuu uudistamaan puolueen linjaa, noste voi kestää pidempään, arvioi Pajunen.

– Yksittäisten tapahtumien vaikutus kannatukseen näkyy pari viikkoa, mutta jos uusi puheenjohtaja pystyy vakuuttamaan suuren yleisön, kannattajat ja potentiaaliset kannattajat, niin silloin [noste kestää].

Edellisen kerran vasemmistoliiton kannatus kipusi yli yhdeksän prosentin kaksi vuotta sitten, kun puolue oli eronnut Jyrki Kataisen sixpack-hallituksesta. Eduskuntavaaleissa kannatus painui 7,1 prosenttiin.

Vihreät yhä huippulukemissa

Oppositiopuolue vihreiden suosio laski 0,7 prosenttiyksikköä, mutta kannatus on edelleen historiallisen korkea nykyisellä mittaustavalla laskien, 14,1 prosenttia.

Pienistä oppositiopuolueista RKP ja kristillisdemokraatit nostivat hivenen kannatustaan. Myös eduskunnan ulkopuolisten puolueiden suosio kasvoi Taloustutkimuksen kyselyssä 0,1 prosenttiyksikköä.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarvioita varten yhteensä 2 426 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 1 469. Haastattelut tehtiin 8.6.–5.7.2016. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta tässä mittauksessa 1,6 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Suosittelemme