Hyppää sisältöön

Italian pankkikriisi koettelee euroyhteisön perustuksia – stressitestejä jännitetään

Euromaiden pankkiunionin valmisteluun voi tulla mutkia Italian pankkeja vaivaavan kriisin takia. Tällä hetkellä jännitetään myös meneillään olevien stressitestien tuloksia. Suomeen Italian vaikeudet heijastunevat vain vähän.

Euroopan pankkiviranomainen EBA:n uudet stressitestit ovat käynnissä parhaillaan eri puolilla Eurooppaa. Kuva: Luca Zennaro / EPA

Italian pankkien ongelmaluottojen määrä on ollut tiedossa vuosikausia, mutta tilanne on kärjistynyt Ison-Britannian Brexit-päätöksen jälkeen. Sen seurauksena pankkien osakekurssit ovat laskeneet rajusti etenkin Italiassa, mutta myös muualla.

Nyt epäillään, että Italia pyrkisi pääomittamaan pankkejaan veronmaksajien varoilla, joka on vastoin euromaiden sopimuksia. Ensisijaisesti pankkeja pitäisi tukea omistajien ja velkojien varoista.

– Brexit on nyt antanut Italian hallitukselle hyvän tekosyyn yrittää saada muita maita hyväksymään niiden ratkaisumalli, sanoo ekonomisti Roger Wessman.

Sääntöjen kiertäminen veisi myös rakenteilla olevan euromaiden yhteisen pankkiunionin uuteen tarkasteluun. Suomessa on muun muassa suhtauduttu karsaasti koko euroalueen yhteiseen talletussuojaan.

– Kyllä pitäisi laittaa jäitä hattuun siltä osin, kun ollaan puuhaamassa esimerkiksi yhteistä talletussuojaa. On selvää, että tällaiset ongelmat täytyy hoitaa pois pöydältä ennen kuin lähdetään tuomaan pankkiunioniin uusia elementtejä, jotka koskevat myös suomalaisia pankkeja, painottaa Finanssialan Keskusliiton pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

Italian vaikeudet heijastuvat myös markkinakorkoihin, jotka ovat laskeneet päivä päivältä yhä enemmän miinukselle. Korkojen lasku syö pankkien kannattavuutta etenkin Suomessa, jossa lähes kaikki asuntoluotot sidotaan markkinakorkoihin.

Toipuuko Italia sittenkin?

Toisaalta Italiassa on nähtävissä joitain merkkejä paremmasta. Uusien ongelmaluottojen määrä on ollut pari vuotta laskussa ja trendin odotetaan jatkuvan. Myös ongelmaluottojen kokonaismäärä on kääntynyt laskuun, vaikka onkin edelleen kestämättömän suuri.

– Tilanne on edelleen surkea, mutta se on kuitenkin vakaasti surkea, kuvailee Roger Wessman Italian pankkien tilannetta.

Oman lisämausteensa keitokseen ripottelee Euroopan pankkiviranomainen EBA, jonka uudet stressitestit ovat käynnissä parhaillaan eri puolilla Eurooppaa.

Testien tuloksia odotellaan julkaistavaksi heinäkuun lopulla. Suomessa pankit ovat läpäisseet aiemmat testit moitteitta ja niin varmaan käy nytkin.

Suosittelemme sinulle