Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Walesin hieno tarina päätökseen – Ronaldo johdatti Portugalin EM-finaaliin!

Cristiano Ronaldo oli juhlittu sankari, kun Portugali kukisti yllättäjäjoukkue Walesin maalein 2-0 ja eteni loppuotteluun toista kertaa EM-historiassaan.

Ronaldo juhlii
Kuva: AOP
Arimo Laakkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Urheilun jalkapallon EM-kisojen Kisaoppaasta löydät kaikki kisauutiset, turnausohjelman, lähetystiedot, suorat nettilähetykset ja kuumimmat videot.

Portugali pelaa jalkapallon EM-kisojen finaalissa sunnuntaina. Se eteni loppuotteluun voittamalla Walesin välierässä maalein 2-0 (0-0). Näin upeat kisat pelanneen Walesin turnaus päättyi pettymykseen.

Cristiano Ronaldo hääri kapellimestarina, kun Portugali ratkaisi ottelun heti toisen jakson alussa. Ensin Ronaldo puski voimalla 1-0-osuman Raphael Guerreiron hyvästä keskityksestä. Ronaldon maali oli historiallinen, sillä se nosti miehen Michel Platinin rinnalle kaikkien aikojen EM-maalintekijänä. Molemmilla on nyt tilillään yhdeksän osumaa.

Heti perään Ronaldo laukoi, ja Nani ohjasi läheltä turnauksen kolmannen maalinsa. Wayne Hennessey Walesin maalilla ei mahtanut mitään, kun pallon suunta muuttui viime hetkellä. Wales ei toipunut kolmen minuutin sisään tulleista osumista, eikä se pystynyt enää nousemaan taisteluun finaalipaikasta.

Ottelun avausjakso oli ollut erittäin tasainen. Walesilla oli parinkymmenen minuutin jälkeen useita hyviä hyökkäyksiä, joista useimmat kulkivat vähemmän yllättäen Gareth Balen kautta. Paras paikka tuli kulmapotkukuviosta, josta Bale pääsi laukomaan melko vapaasti. Veto vaikeasta asennosta viuhui kuitenkin yli maalin.

Portugali piti ensimmäisellä puoliajalla enemmän palloa, muttei päässyt hätyyttelemään Walesin maalia kovinkaan vaarallisesti ennen kuin viime hetkillä: Adrien Silva keskitti hyvin, mutta Ronaldo ei saanut puskettua huonosta asennosta kohti maalia.

Toisella jaksolla Portugali keskittyi pikamaaliensa jälkeen puolustamaan, eikä sillä lopulta ollut suurta hätää. Se oli lähempänä kolmatta osumaa kuin Wales kavennusta: Danilo laukoi vapaasti pallonriiston jälkeen 78. minuutilla, mutta pallo jäi Hennesseyn torjunnan jälkeen ainoastaan maaliviivalle.

Portugali kohtaa sunnuntain finaalissa Saksan tai Ranskan, jotka pelaavat oman välieränsä torstaina. Edellisen ja ainoan EM-finaalinsa lusitaanit pelasivat kotikisoissa 2004 – tuolloin Kreikka oli parempi.

PORTUGALI - WALES 2-0 (0-0)

1-0 Cristiano Ronaldo (50.) - katso video
2-0 Nani (53.) - katso video

Suosittelemme