Venäläisen kuvataidekoulutuksen tarjonta Kotkassa Repin-instituutissa täyttää 10 vuotta.
– Minulla oli kunnia aloittaa tämä itse asiassa jo yli 10 vuotta sitten. Silloin suunniteltiin kansainvälistä taidekeskusta Kyminlinnan linnoitukseen Kotkaan, muistelee akateemikko Vladimir Pesikov Pietarin taideakatemiasta.
Vuosien aikana opetusohjelma on kehittynyt ja yhteistyöverkosto on laajentunut. Koulutus on esimerkiksi muuttunut yksivuotisesta kaksivuotiseksi.
Opiskelijoiden tahtotila ja mielenkiinto opiskeluun ovat pelastavia tekijöitä.
Vladimir Lipets
– Meillä on eri-ikäisiä ja eritasoisia opiskelijoita, nuoria ja ammattimaisia kuvataiteilijoita. Se on opettajalle haastavaa, mutta opiskelijoiden tahtotila ja mielenkiinto opiskeluun ovat pelastavia tekijöitä, sanoo professori Vladimir Lipets.
Vaativat opettajat
Kuvataiteilija Kristina Elo on opiskellut Repin-instituutissa vuosina 2007-2011. Hän kiittelee saamaansa opetusta.
Maailman parhaat opettajat tuovat taidon ja antavat niin paljon kuin otat vastaan.
Kristina Elo
– Maailman parhaat opettajat tuovat taidon ja antavat niin paljon kuin otat vastaan. Opettajat tuovat mukaan myös venäläisen kulttuurin eli sydämen sivistyksen ja kohteliaisuuden.
Kaikkiaan kymmenessä vuodessa instituutissa on opiskellut noin 140 opiskelijaa.
– Vaatimukset kasvoivat vuosi vuodelta. Olin kaksi vuotta opetuksessa ja sitten keskityin asetelmiin, sanoo Elo.
Merikeskus Vellamossa on juuri avautunut Repin-instituutin 10-vuotisjuhlanäyttely. Nähtävillä on yhteensä 75 työtä instituutissa opiskelleilta ja siellä opettaneilta taiteilijoilta.
Kuvataiteilija Kristina Elolta on mukana esimerkiksi Sampo-niminen asetelma.
– Asetelman esineet ovat kodistani. Isoisäni oli merikapteeni ja mukana on muun muassa lyhty jäänmurtaja Sammosta. Asetelman teossa täytyy ottaa kaikki huomioon eli valot sekä varjot. Se on iso työ ennen kuin pääsee maalaamaan.
Suomalaisen taidekoulutuksen täydentäjä
Repin-instituutti toimii osana Kymenlaakson kesäyliopistoa.
– Ihmiset ja yhteistyökumppanit ovat tehneet kovaa työtä, sanoo amanuenssi Aleksandra Hintsala Kymenlaakson kesäyliopistosta.
Tulevaisuuteen Hintsala suhtautuu luottavaisesti.
– Joka vuosi tulee uusi ja erilainen ryhmä. Instituutti täydentää suomalaista taidekoulutusta klassisen kuvataiteen osalta, mutta toimintaa pitää silti kehittää.
Kursseja on Kotkan koulutuksen lisäksi järjestetty jo muun muassa Loviisassa, Porvoossa ja sekä ulkomailla esimerkiksi Espanjassa.
Repin-instituutin kuvataidekoulutuksen 10-vuotisnäyttely "Näkökulma" on avoinna Merikeskus Vellamossa Kotkassa 31.7. 2016 saakka.