Kun Mari oli lapsi, heidän perheessään ei käytetty alkoholia koskaan. Vanhemmat eivät koskaan kertoneet syytä, alkoholista ei vain koskaan puhuttu.
– Se asia vaiettiin täysin. Heidän mielestään alkoholinkäyttö ei yksinkertaisesti kuulunut lapsiperheen elämään millään tavalla.
Kun Marista tuli murrosikäinen, pimennossa olleesta alkoholista tuli kiehtova ja salattu asia.
– Moni kaveri joi, ja tietysti minä perässä. Siitä syntyi kotona paljon ristiriitoja.
Asiantuntija Jenni Helenius Mannerheimin lastensuojeluliitosta on sitä mieltä, että paras tapa kasvattaa lapsi vastuulliseksi alkoholin käyttäjäksi on juuri avoin puhuminen ja luottamus. Hänen mukaansa lapselle on hyvä kertoa syitä perheen alkoholikulttuuriin, oli se sitten millainen tahansa. Esimerkiksi suvussa seuraavan alkoholismin riskit kannattaa avoimesti kertoa ja avata nuorelle.
– Lapselle pitää kertoa mitä alkoholi on, miksi aikuiset juovat tai eivät juo, ja miten alkoholi vaikuttaa, sanoo Helenius.
Kotona alkoholin maistaminen
Nuorten alkoholikokeiluissa kaikki lopulta riippuu nuoren omista arvoista ja ajattelutavoista. Totaalinen kieltäminen ei suojaa lasta automaattisesti.
– Kielletty hedelmä voi houkuttaa, mutta tutkimusten mukaan selkeiden rajojen asettaminen suojaa lasta, sanoo Helenius.
Kielletty hedelmä voi houkuttaa, mutta tutkimusten mukaan selkeiden rajojen asettaminen suojaa lasta
Jenni Helenius
Mari päätti omien lastensa kohdalla tehdä asiat toisin. Hän koki, ettei lapsuudenkodin absolutismi auttanut häntä itseään siinä vaiheessa, kun itse oli nuori ja alkoholi tuli kaveripiirin kautta tutuksi.
Nykyään Marin omassa perheessä alkoholi on harvakseltaan osana normaalia elämää. Saunassa juodaan olut ja juhlissa nostetaan malja. Raskaasti ei ole juotu koskaan.
Äitinä hän ei halua olla sinisilmäinen. Hän tietää että 13-, 15- ja 18-vuotiaat lapset ennen pitkää kokeilevat alkoholia, antoi hän siihen lupaa tai ei. Marin kaksi vanhinta lasta ovat alkoholia kokeilleet, nuorin ei vielä ollenkaan.
Vaikka laki yksiselitteisesti kieltää alkoholin alaikäiseltä, Marin lapset ovat tästä huolimatta saaneet maistaa vanhempien läsnäollessa alkoholia.
– Mielummin niin kuin että kaveriporukassa keskenään. Onhan se kuitenkin lopulta niin, etteivät nuoret kehtaa vanhempien läsnäollessa alkoholia käyttää samalla tavalla kuin kaveriporukassa. Mutta uutuuden viehätystä se laimentaa.
Jenni Helenius ei innostu siitä, että alaikäisen annetaan maistaa alkoholia kotona. Hänen mukaansa vanhempien lasista maistamisella ei ole vaikutusta siihen, kuinka paljon nuori alkoholia lopulta käyttää.
– On eri asia kokeilla kotona vanhempien kanssa kuin olla kavereiden kanssa bileissä. Nuoren kanssa kannattaa puhua siitä, miten voi toimia, jos muut juovat.
Turvallisuus on tärkeintä, myös humalaisella teinillä
Kaikki kuitenkin lopulta riippuu nuoren omista arvoista ja ajattelutavasta. Kun nuoren itsemääräämisoikeus kasvaa, vanhemmat myös antavat hänelle siimaa vähitellen. Kiinteänä osana nuoren ajatusmaailman muokkaajia ovat myös kaveripiiri, koulu ja harrastukset. Helenius sanoo, että on tärkeää rohkaista lasta ajattelemaan itse ja tekemään omat ratkaisut kaveripiiristä huolimatta.
– Vanhempien ei tarvitse hyväksyä juomista, voi vaikka vedota lain asettamaan ikärajaan, sanoo Jenni Helenius.
– On kuitenkin tärkeää painottaa nuorelle, että turvallisuus on tärkeintä, ja että kotiin saa aina tulla.
Vanhempien ei tarvitse hyväksyä juomista, voi vaikka vedota lain asettamaan ikärajaan
Jenni Helenius
Marin perheessä on puhuttu alkoholista avoimesti. Hän on selittänyt, mitä tarkoittaa kun tulee humalaan. Mari on lastensa kanssa sopinut, että jos kaveriporukassa juodaan, siitä pitää ilmoittaa äidille ja tulla aina yöksi kotiin. Sopimuksessa on pysytty joka kerta, eikä ylilyöntejä ole tullut.
– Olen kertonut heille, että alkoholi voi nousta nopeastikin päähän, sen kanssa pitää olla mieluummin liian varovainen kuin reteä, sanoo Mari.
Nuoren on hyvä tietää, että vaikka tulisi juotua liikaa, vanhemmat ovat turva ja apu myös silloin. Kotiin pitää voida aina tulla.
– Vanhemmat huolehtivat lapsensa vaikka ensiapuun saakka jos tilanne sitä vaatii, sanoo Mari.
Marilla on lapsilleen sääntönä, että kun on tiedossa, että kaveriporukassa juodaan, äidille täytyy ilmoittaa siitä.
– Niinä päivinä pitää ehdottomasti tulla kotiin, että tiedän että kaikki on kunnossa.
Tämä on toiminut. Ilmoitus on aina tullut ja kodin ovi on käynyt yöllä. Nuori on tullut yöksi kotiin ja äiti on voinut huokaista helpotuksesta.
– Tästä on ollut myös se vaikutus, että viehätys alkoholista ja humalasta on kadonnut, eikä olekaan juotu kuin se yksi tai kaksi.
Haastateltavan nimi on muutettu.