Hyppää sisältöön

Yrityskaupat vilkastuneet selvästi – kasvu jopa 30 prosenttia

Yrityskauppojen määrän odotetaan kasvavan tänä vuonna jopa 20–30 prosenttia. Yrityskauppoja ovat vauhdittaneet muun muassa edullinen lainaraha ja yrittäjien eläköityminen. Uusin hitti ovat sote-alan yritykset.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka, lähde: Talouselämä

Valonpilkahdukset ja toiveikkuus elinkeinoelämässä ovat alkaneet näkyä myös yrityskauppojen saralla. Yrityskauppojen määrä näyttää vilkastuneen selvästi alkuvuoden aikana.

– Pelkästään meidän yrityksessä on kirjattu kasvua noin kolmisenkymmentä prosenttia, ja samansuuntaista olen kuullut muualtakin, Suomen Yrityskaupat Oy:n toimitusjohtaja Juha Rantanen kertoo.

– Suuret ikäluokat eläköityvät, ja yrityksiä tulee tätäkin kautta aiempaa enemmän myyntiin, Suomen Yritysmyynti Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Pakarinen kertoo.

Luvassa yrityskauppojen ennätysvuosi

Talouselämä-lehden (siirryt toiseen palveluun) selvityksen mukaan yrityskauppojen määrä kasvaa koko vuonna ennakolta 20 prosenttia. Talouselämän selvityksessä mukana ovat suuret yritykset, joiden liikevaihto ylittää puoli miljoonaa euroa. 

Rantasen mukaan kaupat ovat vilkastuneet selvästi myös pienten ja keskisuurten yritysten osalta.

– Talous on menossa parempaan suuntaan, ja lainarahaakin saa helpommin. Monet yrityksistä hakevat kasvua yritysostojen kautta.

"Yhä useampi yrittäjäksi hakeutuva ostaa yrityksen"

Rantasen mielestä myös kulttuuri on muuttunut niin, että yhä useampi yrittäjäksi hakeutuva ostaa yrityksen.

– Toimiva yritys on todennäköisesti toimiva myös tulevaisuudessa. Aivan uuden yrityksen perustamiseen liittyy aina myös riskejä, eli turvallisuuttakin tässä ostetaan, Rantanen selventää.

– Pääomasijoittajat etsivät nyt myös pienempiä kohteita, Pakarinen sanoo.

Suuri osa kaupoista on suomalaisten keskenään tekemiä, mutta myös ulkomainen kiinnostus on lisääntymässä. Rantasen mukaan erityisesti kiinalaisten mielenkiinto on ollut vahvassa kasvussa.

Pienet sote-yritykset ovat kysyttyjä

Järjestelyjä tehdään laidasta laitaan, mutta liikkeellä ovat nyt entistä hanakammin myös pääomasijoittajat.

– Sosiaali- ja terveyspalvelualan yritysten kysyntä on kasvanyt sote-uudistuksen myötä. Takavuosina näitä kysyttiin harvemmin, Rantanen sanoo.

Kestosuosikkeina ovat konepajayritykset ja maahantuontiyhtiöt.

– Minun käsitykseni on, että useimmat hakevat itselleen ammattia ja toimeentuloa. Vain harvat perustavat yrityksen myydäkseen sen pikaisesti, Rantanen arvioi.

Vaikka Suomessa kierrokset ovat selvästi kiihtyneet, Ruotsissa finassikriisin hillitsemät yritysjärjstelyt ovat vilkastuneet Suomea nopeammin.

– Ulkomaisen kiinnostuksen jarruna Suomessa ovat monesti mm. lupaprosessit, Rantanen sanoo.

Suosittelemme sinulle