Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kokin vinkki: Näin valmistat huippuhyvän kesämakkaran

Makkaran grillaus onnistuu taitamattomammaltakin kokilta. Herkkumakkara syntyy oikeassa lämpötilassa ja lisukkeet huomioiden.

Makkara-annos
Kahden makkaran juttu -annos. Kuva: Jaana Kallio / Yle
Jaana Kallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Grillimakkara maistuu monelle eteläsavolaiselle vuodenajasta riippumatta. Moni nauttii makkaransa sellaisenaan, mutta grillimakkaran kylkeen sopivat myös useat lisukkeet.

Mikkeliläisen Garstropub Einon tämän kesän annos "Kahden makkaran juttu" sisältää kanttarellikaurattoa, kurkkurelissiä, jaloviinakastiketta, siiderisinappia sekä kaksi makkaraa, jotka ovat tattariryynäri ja maustegrillimakkara.

Kokki Topi Taskinen kertoo, ettei kyseessä ole aivan fine dining -annos, mutta myöntää, että uusia makkara-annoksia ideoidaan ja suunnitellaan säännöllisesti.

Maistuvan grillimakkaran valmistuksessa tärkeintä on ammattilaisen mukaan oikea paistolämpotila, vaikkei makkaran kypsyysaste olekaan niin tarkkaa kuin pihvin kanssa. Grillimakkara tulisi kuumentaa alle 200 asteessa.

– Makkaraa ei kannata valmistaa liian kuumassa, mutta toisaalta kylmä makkarakaan ei ole herkullinen. Oikeastaan makkaran grillauksessa ei voi oikein epäonnistua. Myönnän, että itsekin pidän vapaa-aikanani hiillosmakkarasta eli mustaksi palaneesta makkarasta, Taskinen hymyilee.

Makkaraa voi käyttää kesäkeittiössä monella tavalla. Taskinen suosittelee kokeilemaan sitä grillivartaaseen, jossa on tikkuun pistettynä erilaisia vihanneksia grillimakkaran seurana.

– Grillimakkarasta voi tehdä myös hyviä hot dogeja, Taskinen vinkkaa.

Taskinen itse valitsisi grillimakkaran kyytipojaksi oluen, mutta sanoo, että makkaran kaveriksi käy hyvin moni muukin juoma. Kokki itse myöntää syövänsä makkaraa viikottain.

– Kyllä oikean grillimakkaran pitää olla tarpeeksi lihaisa eikä kovin jauhoinen. Sitten vaan sinappia päälle.

Suosittelemme sinulle