Hyppää sisältöön

Suomi ja Iso-Britannia allekirjoittivat puolustusyhteistyöpaperin

Suomen ja Ison-Britannian puolustusministeriö ovat allekirjoittaneet puolustusyhteistyötä koskevan puiteasiakirjan Naton huippukokouksen yhteydessä tänään lauantaina. Asiakirja ei ole oikeudellisesti sitova eikä se sisällä velvoitteita yhteiseen puolustukseen.

Jussi Niinistö
Puolustusministeri Jussi Niinistö Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP
Liisa Haapanen

Suomen ja Ison-Britannian välinen puiteasiakirja on luonteeltaan julistuksenomainen poliittisen yhteistyötahdon ilmaus. Asiakirjassa kuvataan puolustusyhteistyön yleiset suuntaviivat, joiden pohjalta käytännön yhteistyötä Suomen ja Ison-Britannian puolustusministeriöiden ja puolustusvoimien välillä on tarkoitus kehittää.

Yhteistyötä vahvistetaan muun muassa koulutus- ja harjoitustoiminnassa, kriisinhallintaoperaatioissa, kemiallisten ja biologisten aineiden torjunnassa sekä tiedonvaihdossa ja standardisoinnissa. Asiakirja ei ole oikeudellisesti sitova eikä se sisällä velvoitteita yhteiseen puolustukseen.

Puolan Varsovassa Naton huippukokouksessa vierailevan puolustusministerin Jussi Niinistön (ps.) mukaan nyt allekirjoitettu aiesopimus on saanut Britannian EU-eron takia suhteettoman huomion.

Suomi aikoo tiivistää yhteistyötä myös Yhdysvaltojen kanssa

Heinäkuussa puolustusministeri Niinistö sanoi Lännen Median haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Iso-Britannia haluaa tiivistää puolustusyhteistyötä valikoitujen kumppaneiden kanssa, joihin Suomi lukeutuu. Haastattelussa Lännen Medialle (siirryt toiseen palveluun) Niinistö sanoi myös, että Suomi aikoo tiivistää sotilaallista suhdettaan myös Yhdysvaltoihin. Suomi ja Yhdysvallat saattavat solmia kahdenvälisen puolustusyhteistyösopimuksen jo ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

Iso-Britannia äänesti EU-eron puolesta kesäkuun loppupuolella. Kesäkuun lopussa puolustusministeri Niinistö sanoi Ylen haastattelussa, että Britannian lähtö EU:sta on iso kolaus EU:n yhteiselle turvallisuuspolitiikalle.

Suomen puolesta puitejärjestelyn vahvistavan asiakirjan allekirjoitti puolustusministeri Niinistö ja Ison-Britannian puolesta puolustusministeri Michael Fallon.

Ruotsi ja Britannia ovat sopineet kahdenvälisen yhteistyön lisäämisestä vuonna 2014 Naton Walesin huippukokouksessa.

Suosittelemme sinulle