Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Nintendon Mario-hahmo täyttää 35 vuotta – viiksekäs haalarimies esiintyi ensi kerran Donkey Kongissa

Donkey Kongin pelihalliversio julkaistiin Japanissa 9. heinäkuuta 1981. Yhdysvalloissa Mario-nimen saanutta hahmoa kutsuttiin Japanissa ensin Jumpmaniksi. Hahmo sai viikset, koska 1980-luvun grafiikalla suun piirtäminen ei onnistunut.

Mario Nintendon kaupassa Tokiossa.
Mariosta tuli myöhemmin Nintendon maskotti. Kuva: Kiyoshi Ota / EPA
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman tunnetuimpana videopelihahmona pidetty Mario täyttää lauantaina 35 vuotta.

Nintendo-yhtiön haalariasuinen hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Donkey Kong -hallipelissä, joka julkaistiin Japanin markkinoilla 9. heinäkuuta 1981.

Tuolloin hahmon nimi oli vielä Jumpman, mutta sillä oli jo myöhemmistä peleistä tuttu ulkoasu: viikset, lippalakki ja sininen haalari. Nuo piirteensä hahmo sai suureksi osaksi välttämättömyyssyistä – pieniin kasvoihin ei pystytty tekemään suuta tuolloisella pikseligrafiikalla, joten ongelma ratkaistiin peittämällä suu viiksillä.

Donkey Kongissa Jumpmanin, myöhemmin Marion tehtävänä oli pelastaa tyttöystävänsä apinalta, joka on siepannut tämän. Pelistä tuli japanilaisen Nintendon läpimurto Yhdysvaltain pelimarkkinoilla ja siitä tehtiin myöhemmin hallipelin lisäksi konsoliversioita. Pelin historiasta kertoo esimerkiksi Nintendo Life -sivusto.

Nimi oikealta Mariolta

Marioksi hahmo ristittiin Nintendon Amerikan-toimiston vuokraisännän Mario Segalen mukaan. Hahmon luoja Shigeru Miyamoto on vahvistanut nimenantotarinan.

Yhteensä Mario on esiintynyt yli 200 videopelissä, kertoo The Guardian. Tunnetuimpia Mario-pelejä ovat vuonna 1985 julkaistu Super Mario Bros ja sen jatko-osat. Super Mario Brosissa hahmolle keksittiin taustatarina, jonka mukaan Mario on italialais-amerikkalainen putkimies.

Super Mario Brosia on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta, tosin tilastoa vääristää se, että peliä myytiin paketissa Nintendon 8-bittisen NES-pelikonsolin kanssa.

Suosittelemme