Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijat halutaan töihin Imatralla – palkasta hyötyisi myös veronmaksaja

Imatran vastaanottokeskuksessa suunnitellaan osuuskunnan perustamista. Osuuskunnan tulot menisivät turvapaikanhakijoiden pussiin sekä vapaa-ajan toimintaan.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle
Heli Mälkiä

Imatran vastaanottokeskuksessa on suunnitteilla osuuskuntatoimintaa turvapaikanhakijoille. Osuuskunnan muodostaisivat vastaanottokeskus ja sen asukkaat.

Osuuskunnan tavoitteena on saada turvapaikanhakijat osallistumaan helpommin työtoimintaan ja sitä kautta sopeutumaan paremmin suomalaiseen yhteiskuntaan.

Lisätienestejä ja rahaa vapaa-ajan toimintaan

Vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä kertoo, että osuuskuntatoiminnalla on viisi pääsyytä.

– Ensimmäiseksi tarkoitus on tarjota entistä laajemmat työnteon mahdollisuudet meidän asiakkaille. Haluamme auttaa heitä myös integroitumaan suomalaiseen työelämään. Haluamme tukea asiakkaiden itsenäisyyttä ja elämänhallintaa sillä, että he pääsevät töihin, vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä luettelee.

Osuuskunnan avulla turvapaikanhakijoilla olisi mahdollisuus myös pienten lisätulojen hankkimiseen.

– Osuuskunnan kautta voidaan tukea myös keskuksen toimintaa eli ohjata osuuskunnan tuloja esimerkiksi asiakkaiden vapaa-ajan toimintoihin, jolloin säästetään veronmaksajien rahoja, Perälä lisää.

Kauhavalta kannustavia kokemuksia

Vastaanottokeskuksen osuuskuntatoiminnan tarkempi suunnittelu on tarkoitus aloittaa elokuussa. Ajatus osuuskuntatoimintaan lähti liikkeelle Kauhavan vastaanottokeskuksesta, jossa jo vastaavaa toimintaa on.

– Kauhavan vastaanottokeskuksen johtaja Ilkka Peura kertoi ideasta, joka heillä on jo toiminut hyvin, kertoo Perälä.

Suosittelemme sinulle