Hyppää sisältöön

Suomen Yrittäjät: Irtisanomisen helpottaminen rohkaisisi pienyrityksiä palkkaamaan

Työsuhteen päättämiseen pitäisi pienissä yrityksissä riittää ”asiallinen syy tai hyväksyttävä peruste”, Suomen Yrittäjät katsoo.

Mikael Pentikäinen
Mikael Pentikäinen Kuva: Yle
Iiro-Matti Nieminen

Pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustava Suomen Yrittäjät vaatii päättäjiä tekemään työntekijöiden irtisanomisesta nykyistä helpompaa.

Järjestön mukaan pienyritysten halukkuus työntekijöiden palkkaamiseen kasvaisi, mikäli työsuhteen voisi päättää nykyistä lievemmillä perusteilla.

Nykyisin moni pienyrittäjä ei uskalla palkata uusia työntekijöitä, koska riski on liian suuri, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo järjestön tiedotteessa.

Työsopimuslain mukaan työntekijän saa irtisanoa henkilöön liittyvällä perusteella vain asiallisesta ja painavasta syystä. Irtisanomisperusteena voidaan pitää esimerkiksi sitä, että työntekijä vakavasti rikkoo tai laiminlyö velvoitteitaan.

Yrittäjien mielestä työsopimuslakia tulisi muuttaa niin, että alle 30 hengen yrityksessä työsuhteen päättämiseen henkilöperusteella riittäisi ”asiallinen syy tai hyväksyttävä peruste”.

– Henkilöperusteiseen irtisanomiseen tehtävällä muutoksella saavutettaisiin todennäköisesti hyvinkin nopeasti näkyviä myönteisiä vaikutuksia pienten yritysten palkkaamishalukkuuteen, Pentikäinen sanoo.

Sen sijaan taloudellisiin ja tuotannollisiin irtisanomisperusteisiin Suomen Yrittäjät ei vaadi muutoksia. Nämä niin sanotut kollektiiviperusteet ovat järjestön mukaan jo nyt suhteellisen toimivat.

Suosittelemme sinulle