Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Suomalaista homodraamaa kuvataan mökkimaisemissa – vihdoin kotimainen elokuva miesten välisestä rakkaudesta

Ensimmäistä pitkää elokuvaansa ohjaava Mikko Mäkelä ihmettelee, miksei suhteellisen liberaalissa Suomessa ole tehty enemmän fiktioelokuvia homoista.

näyttelijät Janne Puustinen ja Boodi Kabbani, Indie-elokuva Tämä hetki kaislikossa, miesten ja eri kulttuurien välinen rakkaus, homo,
Kuva: Mikko Mäkelä
Klaudia Käkelä,
Pyry Sarkiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Indie-elokuvaTämä hetki kaislikossavie tarinan miesten ja eri kulttuurien välisestä rakkaudesta suomalaiseen rantamökkimaisemaan. Ohjaaja-käsikirjoittaja Mikko Mäkelä ihmettelee, miksei teemasta ole Suomessa tehty draamaelokuvia, vaikka Suomi on suhteellisen liberaali maa.

Tuotantoyhtiöt eivät ota Suomen kokoisessa maassa riskiä.

Mikko Mäkelä

– Suomessa tehdään kyllä hyvinkin epäkaupallisia dokumentteja, mutta pitkät fiktiot tehdään tuotot mielessä. Tuotantoyhtiöt eivät ota Suomen kokoisessa maassa riskiä, Mäkelä pohtii.

Elokuvassa Pariisissa kirjallisuutta opiskeleva Leevi (Janne Puustinen) on palannut kesäksi Suomeen auttamaan isäänsä (Mika Melender) kunnostamaan kesämökkiä. Auttamaan on palkattu myös syyrialainen Tareq (Boodi Kabbani), jonka kanssa Leevillä syntyy suhde.

Suomalainen homoelokuva on harvinaisuus

Dokumenttielokuvaohjaaja Markku Heikkinen on Mäkelän kanssa samoilla linjoilla siitä, että suomalaisessa elokuvassa ei juurikaan ole päähahmoina homoja.

– On niitä aika vähän tehty ja meiltä puuttuu kokonaan elokuvateatterielokuva. Toisaalta yhtä lailla vähän on tehty esimerkiksi sellaisia elokuvia, joissa päähenkilö on vanhempi nainen, Heikkinen toteaa.

Vuonna 2010 valmistunut Elias Koskimiehen tv-elokuva Päivät kuin unta on ainoa pidempi suomalainen tuotanto, joka kertoo homomiesten elämästä. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä Mäkelän indie-tuotannon lisäksi on tekeillä kaksi Tom of Finlandista kertovaa elokuvaa.

Juonessa näkyvät omat kokemukset

Lappeenrantalaislähtöinen Mikko Mäkelä on luonut uraa Lontoossa leikaten muun muassa musiikki- ja mainosvideoita kymmenisen vuotta. Nyt kyseessä on hänen ensimmäinen kokopitkä elokuvansa.

Kun lähdin pikkukaupunki Lappeenrannasta, tunnelma oli hyvin ahdistava.

Mikko Mäkelä

Itsekin seksuaalivähemmistöä edustava ohjaaja näki, että nyt jos koskaan on hänen aikansa tehdä pitkä elokuva, jossa hän ammentaa kokemuksistaan maastamuuttajan näkökulmasta.

– Kun lähdin pikkukaupunki Lappeenrannasta, tunnelma oli hyvin ahdistava. Toki kymmenessä vuodessa asiat ovat menneet eteenpäin, Mäkelä muistelee.

Mäkelä haluaa elokuvallaan puhua myös kotimaasta pakenemisesta; Leevi kokee Suomen olevan hänelle väärä paikka ja lähtee Ranskaan. Tareq pakenee vainoa Syyriasta.

Elokuva tähtää festivaaleille

Tämä hetki kaislikossa -elokuva tehdään talkoovoimin, mutta projektille haetaan joukkorahoitusta netissä.

Elokuva kuvataan elokuussa mökkimiljöössä Savitaipaleella Etelä-Karjalassa, ja sen on määrä valmistua keväällä 2017. Elokuva tähtää Suomen suurimmille elokuvafestivaaleille sekä kansainvälisille festivaaleille. Tavoitteena on myös tv-esitys Suomessa.

Suosittelemme sinulle