Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tanssivat roskasankarit kiertävät Suomea: "Jos ihmiset joraisivat enemmän, olisi sotiakin vähemmän"

Trash Heroes haluaa yllättää ihmiset positiivisesti arjen keskellä. Panu Varstala ja Antti Lahti levittävät tanssin ilosanomaa ja haastavat ihmiset pitämään huolta lähiympäristöstään.

Panu Varstala ja Antti Lahti Kuopion torilla.
Panu Varstala ja Antti Lahti kiertävät ympäri Suomea. Kuva: Trash Heroes
Marika Paaso
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolitoista vuotta sitten tanssija-koreografi Panu Varstala sai idean. Ja niin kuin nykyään on tapana, hän jakoi sen tietenkin heti sosiaalisessa mediassa.

– Ehdotin Facebook-päivityksessä, että olisiko Helsingin paras kesätyö sellainen, jossa arjen supersankarit ajaisivat pyörillä ja siivoaisivat ja tanssisivat ympäri Helsinkiä, Varstala kertoo.

Tanssitaitelijakollega Antti Lahti tarttui syöttiin. Hän ilmoitti, että jos vain tarvitaan, niin mukana ollaan.

Ideasta kehittyi Trash Heroes, ja nyt kaksikko kiertää ympäri Suomea kannustamassa suomalaisia tanssimaan.

Samalla Trash Heroes on Varstalan ja Lahden taiteellinen ehdotus paremmasta kaupungista: he haastavat jokaisen pitämään huolta lähiympäristöstään.

Osallistava kaupunkiesitys yllättää arjen keskellä

Trash Heroes liikkuu ympäristöystävällisesti lastipyörillä. Toiseen pyörään on rakennettu aurinkoenergialla toimiva dj-pöytä ja toisessa on iso lyömäsoitinkioski.

Jo pelkästään tuunatut kulkupelit herättävät katukuvassa mielenkiintoa. Kaksikon tavoitteena onkin yllättää ihmiset positiivisesti arjen keskellä.

– Trash Heroes on kaupunkiesitys, jossa ajetaan kaupungissa, pysähdytään, siivotaan alue, jotta siinä on parempi tanssia ja sitten tanssitaan, Varstala kertoo.

Lastipyörään rakennettu dj-pöytä toimii aurinkoenergialla
Lastipyörään rakennettu dj-pöytä toimii aurinkoenergialla. Kuva: Trash Heroes

Osallistuakin saa. Kaikkein parasta miesten mielestä onkin aina se, jos ihmiset lähtevät mukaan tanssimaan.

– Kun lähdet kokeilemaan joitan uutta hyvällä porukalla, niin siinä ei ole mahdollisuutta, että se olisi huonoa. Se on aina jotain positiivista, Lahti sanoo.

Tanssi voi viedä ties minne

Trahs Heroes on mukana valtakunnallisessaKoko Suomi tanssii-kampanjassa, joka on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Kampanjan tavoitteena on, että jokainen suomalainen tanssii tai kokee tanssia vuonna 2017.

Ajetaan kaupungissa, pysähdytään, siivotaan alue, jotta siinä on parempi tanssia ja sitten tanssitaan.

Panu Varstala

Varstala uskoo, että jäyhäksi mainittu suomalainenkin avautuu tanssille. Tärkeintä siinä ei ole fyysinen vaan psyykkinen notkeus.

– Tanssi perustuu vuorovaikutukseen. Jos keskustelee ilman ennakko-odotuksia, se voi viedä ties minne, mutta jos on valmiiksi lukittu vastaus, että minä en tanssi, minä en osaa, niin ollaan aika paljon isomman työmaan edessä, Varstala kuvailee.

Tanssilla on Varstalan mukaan myös laajempaa yhteiskunnallista merkitystä.

–Jos ihmiset joraisivat enemmän, olisi sotiakin vähemmän. Se on kliseinen lause, mutta mä väitän että se pitää paikkansa, Varstala sanoo.

Heinäkuun 12.–16. päivinäTrash Heroes huristelee ympäri Jyväskylää osana Jyväskylän Kesä -tapahtumaa.

Panu Varstalaa ja Antti Lahtea haastattelivat Esko Pulliainen ja Timo Hytönen.

Suosittelemme