Suomen Yrittäjät ovat vastanneet kärkevimmistä työmarkkina-avauksista Porin SuomiAreenassa. Pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustavan järjestön nokkamies Mikael Pentikäinen sohaisee ay-liikettä arkaan paikkaan ja vaatii nyt työehtosopimuksien yleissitovuuden purkamista.
– Tämä on semmoinen malli, joka valitettavasti heikentää työllisyyttä Suomessa. Me tarvitaan työmarkkinoille enemmän kilpailua ja yksi tapa lisätä reilua kilpailua on radikaalisti miettiä uudelleen tämä yleissitovuus, toimitusjohtaja Pentikäinen linjasi Yle Uutisille Porissa.
Yleissitovuudella tarkoitetaan järjestelmää, jossa myös järjestäytymättömät työnantajat joutuvat noudattamaan valtakunnallisten työehtosopimusten minimiehtoja.
Eilen Suomen Yrittäjät ehdotti irtisanomisen helpottamista, työllisyyden nimissä.
– Meiltä puuttuu kasvu. Brexit ja monet muut asiat ovat muuttaneet tilanteen vielä hankalammaksi. Meidän täytyy uskaltaa tehdä rohkeita talousreformeja, Pentikäinen sanoo.
Myös Elinkeinoelämän keskusliitto katsoo, ettei pitkään sorvattu kilpailukykysopimus riitä työmarkkinoiden uudistamiseen, vaan yleissitovuuden mielekkyyttä on syytä pohtia. Hän kiittelee yrittäjäjärjestön avausta.
– On hyvä, ettei työmarkkinoilla ole tabuja, joista ei voisi keskustella, toteaa johtaja Ilkka Oksala EK:sta.
SAK: "Nyt ei kaivata sivustahuutelua"
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta torjuu jyrkästi yleissitovuuteen puuttumisen.
– Yleissitovuus on taannut työntekijöille kohtuulliset ehdot järjestäytymisestä riippumatta. Sitä tarvitaan myös tulevaisuudessa.
Eloranta pitää outona, että työnantajapuolella nähdään palkkojen ja työehtojen polkeminen selviytymiskeinona talousahdingosta. Hänen mukaansa olisi aika keskittyä osaamisen, tuotekehityksen, markkinoinnin ja yritysten kansainvälistymisen edistämiseen.
– Kikykin oli rakentava ratkaisu, vaikkakin hankalan kriisin kautta. Sitä me tarvitaan lisää, eikä tämmöistä sivustahuutelua, Eloranta sanoo.
Lindström: Hallitus ei koske yleissitovuuteen
Perussuomalainen työministeri Jari Lindström sanoi Ylelle Porissa, ettei hän innostu lainkaan yleissitovuuden purkamisesta, eikä tule sellaista tämän hallituskauden aikana esittämään.
– Yleissitovuus on perälauta, se tuki ja turva työntekijälle. Jos sen purkamisesta ruvettaisiin keskustelemaan, niin silloin maahan pitäisi luoda minimipalkkajärjestelmä, enkä minä lämpene sille ajatukselle.
Lindström toteaa, ettei kukaan saanut kilpailukykysopimuksesta täsmälleen haluamaansa. Hallitus on valmis reagoimaan, jos taloustilanne olennaisesti muuttuu, mutta sovitusta pidetään kiinni, ministeri linjaa.
Hän kehottaa malttiin sekä Britannian EU-eron että kilpailukykysopimuksen vaikutusten arvioinnissa.
– Me on vastikään saatu aikaiseksi tämä kiky, jossa työntekijäpuoli on tullut äärettömän paljon vastaan. Katsotaan vaikutukset nyt ihan rauhassa, ennen kuin aletaan hosumaan mitään muuta.