Hyppää sisältöön

"Paperinpyörittely vie yhtä paljon aikaa kuin tuotteiden valmistus" – pienpanimoyrittäjä ei usko alkoholiuudistuksen tuovan helpotusta

Paljon porua tyhjästä, sanoo pienpanimoalan yrittäjä Pekka Kääriäinen alkoholipolitiikan uusista linjauksista. Kääriäinen pitää pienpanimoiden kannalta merkittävämpänä uudistuksena ulosmyyntioikeutta. Turha byrokratia alalla harmittaa yrittäjää.

Kuluttajien vaihtelunhalu kasvattaa pienpanimoiden suosiota. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Harri Oksanen

Lammin Sahdin pienpanimoyrittäjä ja Pienpanimoliiton entinen puheenjohtaja Pekka Kääriäinen on turhautunut byrokratiaan, jota alalla joutuu eri viranomaisten kesken käymään läpi.

– Tervetuloa uudet yrittäjät alalle, jossa paperinpyörittely vie yhtä paljon aikaa kuin tuotteiden valmistus, hän kritisoi.

Hallituspuolueidenuusissa alkoholipolitiikan linjauksissa päätettiin muun muassa, että pienpanimot saisivat myydä vahvempia, yli 5,5 prosenttisia, tuotteitaan ulos.

Alkoholipolitiikan uudistus purkaisi paljon vanhoja pykäliä. Kääriäinen huokaisee, että uusia on todennäköisesti tulossa tilalle.

– Paljon on ylimääräistä byrokraattista hommaa, joka ei julkisuuteen näy. Tullille tehdään kerran kuussa veroilmoitukset. Valvira käy hyysäämässä meitä tuon tuostakin ja heille pitää tehdä kerran kuukaudessa toimitusilmoitukset paikoittain ja tuotteittain, Kääriäinen avaa.

Tilastot pitää toimittaa eri viranomaisille erikseen, mikä tarkoittaa ylimääräistä työtä. Järjetöntä, sanoo Kääriäinen.

– Samat tiedot eivät kelpaa, vaan täytyy olla erilainen pumaska jokaiselle, kritisoi Kääriäinen.

Monta vääntöä edessä

Pienpanimossa ei vielä tiedetä, miten uusi laki konkreettisesti vaikuttaa kaupantekoon.

Kääriäinen ei luota lainsäädäntöön niin merkittävästi, että voisi ennakoida tekemisiä pitkälle tulevaisuuteen.

– Toivottavasti syksyn mittaan tulisi nähtäväksi myös nämä itse lait, jotka vielä menevät eduskunnan käsittelyyn. Kyllä tässä vielä monta vääntöä tulee olemaan, hän ennustaa.

Suunnitelmia voidaan Kääriäisen mukaan tehdä, mutta ennen kuin lakikirjaan saadaan mustaa valkoisella, ei toimiin voida ryhtyä.

– Edes etikettejä ei voi vielä painaa.

Yrittäjä kaipaa selkeitä pelisääntöjä

Lammin Sahti on toiminut pienpanimopioneerina jo yli 30 vuoden ajan. Panimolle alkoholilain suunnitellut uudistukset eivät tuo suurta muutosta nykyiseen. Tuotteita on myyty erikoisluvalla jo ennestään.

Minkälaisia normeja ja säädöksiä yrittäjän mielestä vielä pitäisi purkaa, jotta yrittäminen pienpanimoalalla olisi helpompaa?

Verottaja voisi yrittäjän mukaan laatia selkeät säännöt siitä, mitä alalla voi tehdä ja mitä ei. Myös tullin tulkinnat ovat Kääriäisen mielestä monimutkaisia.

– Kaikkien kriteerien pitäisi olla selkeitä ja kaikille samoja, niin sitten se olisi ok, sanoo Pekka Kääriäinen.

Kaiken kaikkiaan Kääriäinen pitää suomalaista alkoholipolitiikkaa hyvin tiukkana.

– Muutama prosentti tekee päätöksiä enemmistön puolesta ja se vaivaa tätä koko alkoholilainsäädäntöä. Ei tässä isoja avauksia ole tämänkään uudistuksen myötä tulossa, sanoo Kääriäinen.

Suosittelemme sinulle