Hyppää sisältöön

Muistatko Miska-karhun? Olympiamaskotit Lontoon mulkosilmään saakka – video

Monitoimieläin Vinicius hyvästelee sunnuntain päättäjäisissä Rion kisoja seuranneet urheilun ystävät. Olympiahistorian maskottien taustalta löytyy monia mielenkiintoisia tarinoita.

Rion olympialaiset: Muistatko Miska-karhun? Olympiamaskotit Lontoon mulkosilmään saakka
Rion olympialaiset: Muistatko Miska-karhun? Olympiamaskotit Lontoon mulkosilmään saakka
Tiina Länkinen

– Olympialaiset eivät ole vain kilpailutapahtuma, vaan ne ovat myös luovuuden näyttämö, kertoo Sveitsissä sijaitsevaa Olympiamuseota edustava Anne Chevalley.

Maskotit ovatkin käyneet toinen toistaan mielikuvituksellisemmiksi pikku hiljaa sen jälkeen, kun ensimmäinen olympiamaskotti esiteltiin maailmalle Münchenin olympialaisia varten 1972. Tuolloin maskotti oli mäyräkoira, Saksassa suosittu lemmikki.

Viimeistään Barcelonan olympialaisissa maskoteissa nähtiin todellista luovuutta, kun kisoja somisti picassomaisen kubistinen olento. Oma lukunsa on viime olympialaisten Wenlock, parjattu mutta lasten rakastama kyberkyklooppi.

Rion olympialaisten virallinen maskotti on Vinicius. Mielikuvituseläimessä yhdistyvät Brasiliaan luontoon kuuluvat eri lajit linnuista apinoihin. Nähtäväksi jää, kestääkö Rion maskotti yhtä hyvin aikaa kuin Moskovan 1980 kisojen iki-ihana Miska-karhu. Posliiniset ja pehmo-Miskat vaihtavat yhä ahkerasti omistajaa netin keräilijäpalstoilla.

Olympiarenkaat Riossa.
Vinicius. Kuva: EPA

Suosittelemme sinulle