Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Rion olympialaiset: Veli-Matti "Aku" Partanen

Vuonna 1991 syntyneen Aku Partasen laji on 50 kilometrin kävely.

Veli-Matti "Aku" Partanen
Veli-Matti "Aku" Partanen Kuva: Tomi Hänninen
Yle Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Veli-Matti "Aku" Partanen

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Veli-Matti "Aku" Partanen on kävelyn huippulupaus, joka Riossa nähdään ensimmäistä kertaa olympiakisoissa. 24-vuotias Partanen debytoi aikuisten arvokisoissa Moskovan MM-kisoissa vuonna 2013. Tuolloin sijoitus oli vielä 41:s. Vuoden 2015 kisoissa Partanen oli jo 18:s.

Kotimaassa lappeenrantalaissyntyinen Partanen on voittanut Kalevan kisoissa 20 kilometrillä kultaa vuonna 2013 ja pronssia neljään otteeseen. Partanen alitti Rion olympiakisojen tulosrajan maaliskuussa 2015 omalla ennätyksellään 3.49.02. Partasta valmentaa Valentin Kononen.

Kuka käski aikoinaan Partasen "lähteä kävelemään"? Katso Ylen arkistoista pengottuja tallenteita Partasesta vuosien varrelta**täältä!**

Aku Partanen Moskovan MM-kisoissa 2013.
Aku Partanen Moskovan MM-kisoissa 2013. Kuva: AOP

Accuscoren ennuste

Suomen kolmas edustaja miesten 50 kilometrin kävelyssä on Veli-Matti Partanen. Hän on käynyt jo muutamat arvokisat ja oli parhaana suomalaisena vuosi sitten Pekingin 50 kilometrin matkalla 18:s. Myös tällä kaudella on alittunut Rion kisaraja, joten hän lähtee parantamaan sekä MM-sijoitustaan että omaa reilun vuoden vanhaa ennätystään 3.49.02

Venäläisurheilijoiden dopingpanna on vaikuttanut myös kävelyn ennakkoasetelmiin. Lontoon kisassa nopeimmin kävelleeltä Sergei Kirdjapkinilta vietiin kultamitali alkuvuodesta neljän vuoden tutkimusten jälkeen ja muitakin mitalikandidaatteja Venäjän dopinghuuruisesta kävelyjoukkueesta jää Riosta pois.

Australian Jared Tallent nousi neljän vuoden jälkeen Lontoon kultamitalistiksi ja on yksi suosikeista myös Riossa. Viime vuoden maailmanmestari Slovakian Matej Toth on kilpaillut säästeliäästi tänä vuonna, mutta kuuluu eittämättä mitalisuosikkeihin. Moskovan MM-kisojen 2013 kultamitalimies ja Lontoossa lopulta pronssia ottanut Irlannin Robert Heffernan on todennäköinen mitalista kamppaileva kävelijä.

Useana vuonna ennen arvokisoja maailmantilastossa on kärkipaikkaa pitänyt Ranskan Yohan Diniz. Niin tänäkin vuonna. Arvokisoissa hän on menestynyt kolmen Euroopan mestaruuden arvoisesti, mutta MM- tai olympiatasolta tuloksena on ainoastaan hopea Osakasta lähes kymmenen vuoden takaa. Japanilaisten ja kiinalaisten kolmihenkisistä joukkueista nousee varmasti joku mitalitaistoon, mutta oikean nimen ennustaminen tässä vaiheessa on vaikeaa.

Accuscoren ennusteen mukaan Partasen mahdollisuudet pistesijaan ovat 6 % luokkaa. Kunnonajoituksella ja viime hetken valmistautumisella on 50 kilometrin kävelyn kaltaisessa lajissa suuri merkitys. Niiden osuessa kohdalleen Partanen voi nousta viime vuoden tapaan parhaaksi suomalaiseksi olympialaisten 50 kilometrin kävelyssä.

Aku Partanen Pekingin MM-kisoissa 2015.
Aku Partanen Pekingin MM-kisoissa 2015. Kuva: AOP

Näin hän kilpailee Riossa

50km kävely, miehet

Perjantaina 19.8. klo 14.00-18.20 (Suomen aikaa)

.

Aku Partanen Pekingin MM-kisoissa 2015.
Aku Partanen Pekingin MM-kisoissa 2015. Kuva: AOP

Suosittelemme sinulle