Hyppää sisältöön

Miinalaiva Pohjanmaan hurja muodonmuutos merentutkimusalukseksi – astu laivaan

Miinalaiva Pohjanmaa on muuttunut täydellisesti nimeä myöten. Pohjanmeri-nimisestä aluksesta on purettu sotavarustus. Ensi viikolla se alkaa kartoittaa merenpohjaa Barentsinmerellä.

Miinalaiva Pohjanmaa muutettiin merentutkimusalus Pohjanmereksi.
Olga Pihlman

Merivoimien käytöstä poistama miinalaiva Pohjanmaa on muutettu merentutkimusalus Pohjanmereksi. Alusta on kunnostettu Salossa Teijon telakalla.

Miinalaiva Pohjanmaa suunniteltiin alun perin johtoalukseksi ja miinoittajaksi. Se toimi Merivoimien koulualuksena vuodesta 1982 lähtien.

Suuren huomion alus sai vuonna 2011, kun se osallistui EU:n operaatioon Somalian rannikolla. Aluksen piti operaatiossa suojata ruokakuljetuksia sodan runtelemaan maahan.

Suomalaiset kuitenkin pidättivät merellä 18 merirosvoksi epäiltyä miestä. Lopulta merirosvot vapautettiin, kun ei löytynyt valtiota, jossa epäillyt olisi voitu tuomita.

Pohjanmaasta Pohjanmereksi

Miinalaiva Pohjanmaan nimi on nyt Pohjanmeri. Uusi omistaja Meritaito osti aluksen 100 000 eurolla.

Aluksesta on purettu sotavarustus ja se alkaa kartoittaa merenpohjaa. Ensimmäinen työ alkaa Norjassa. Barentsinmerellä kartoitetaan merenpohjan topografiaa ja yksityiskohtia Norjan valtion karttaviranomaisille.

Suosittelemme sinulle