Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Omenat putoilevat raakoina puista – tarhuri innoissaan: "Fantastinen juttu"

Omenapuut pudottavat hurjan kukinnan seurauksena nyt valtavasti raakileita. Puutarhuri Rune Drockila on seurannut ilmiötä ihmeissään, mutta iloisena. Puut tekevät nyt suuren osan hänen töistään.

Omenapuu ja omena.
Kuva: Matti Myller / Yle
Satu Krautsuk
Avaa Yle-sovelluksessa

PYHTÄÄ Omenatarhuri Rune Drockila nappaa käteensä tukun raakileita omenatarhassaan Pyhtäällä. Raakileita on samassa tertussa neljä.

– Otetaan yksi pois, ne ovat muuten siinä liian ahtaasti, Drockila sanoo ja napsaisee raakileen irti.

Omenapuiden harvennus on kokeneelle tarhurille tuttua hommaa, mutta tänä kesänä raakileet ovat pudonneet suurelta osin ilman apua.

– Tämä on fantastinen juttu, että raakileita putoaa. Yleensä niitä on aina liikaa.

Jotkut lajikkeet karistavat luonnostaan liiat pois, mutta nyt jopa tiukimmin raakileistaan kiinni pitävät puut ovat antaneet periksi. Samalla tarhurin työtaakka on helpottunut melko lailla.

– Esimerkiksi summer red pitäisi aina karsia käsin. Nyt sekin on karsinut itsensä aika hyvin, Drockila hämmästelee.

Osasyy säässä?

Ahkeran itseharvennuksen syiksi Drockila on epäillyt huonosti onnistunutta pölytystä, mutta on tullut nyt toisiin aatoksiin.

– Meillä oli täällä erittäin paljon mehiläisiä ja etenkin kimalaisia. Jälkikin olisi erilaista, jos pölytys olisi epäonnistunut. Silloin omenat jäävät toispuoleisiksi.

Eivät ne ylöspäinkään lähde.

Anssi Krannila

Drockila uskoo, että syy voi olla osin säässä.

– Aiemmin oli kuivaa. Ilmiö voi johtua siitä, mutta on siinä jotain muutakin.

Vai sittenkin liian vähän pölyttäjiä?

Omenapuuasiantuntija Anssi Krannila sen sijaan uskoo, että putoavien raakileiden syynä on omenapuiden runsas kukinta keväällä.

– En ole 79 vuoteen nähnyt niin runsasta kukintaa kuin tänä vuonna oli. Kukkia oli niin valtavasti, että puu hylkää ne joita se ei pysty tuottamaan omeniksi, pomologi Krannila sanoo.

Krannilan mukaan myös luonnon pölyttäjähyönteisistä oli pulaa, koska kukinta oli jopa kaksi viikkoa etuajassa. Kun pölyttäjiä ei ole, raakile ei kehity omenaksi vaan putoaa pois.

– Eivät ne ylöspäinkään lähde. Jokaisen kymmenestä siemenaiheesta pitää pölyttyä, jotta omenasta tulee täydellinen. Jos vain muutama pölyttyy, puu katsoo ettei näistä tule kunnon hedelmää.

Hyvä omenasato tulossa

Raakileiden putoaminen itsestään on Drockilan ja Krannilan mielestä hyvä asia. Kotipuutarhojen omenapuissa kun on yleensä aivan liikaa omenia.

– Tertussa pitäisi olla vain kaksi omenaa. Jos niitä on enemmän, omenista tulee pieniä ja huonoja.

Omenasato näyttää kokonaisuudessaan hyvältä. Drockilan puut ovat säästyneet tuholaislta.

– Pihlajat ovat kukkineet mukavasti, ja pihlajanmarjakoi menee aina mieluummin pihlajaan kuin omenaan. Kirvojakaan ei ole juuri näkynyt.

Muumiotaudille tietyt lajikkeet ovat herkkiä, eikä sitä voi Drockilan mukaan välttää.

– Toivotaan, ettei enää tule kovin paljon vettä. Siitä puut ovat tarkkoja.

Suosittelemme