Hyppää sisältöön

"Aivan uskomatonta, kuinka ihan tuntemattomat auttavat" – rakkaus eläimiin yhdistää hädän hetkellä

Hätä on suuri, kun lemmikki katoaa. Eläinrakkaiden ihmisten on helppo samaistua tuskaan, mikä usein ajaa auttamaan. Kokkolassa lukuisat vapaaehtoiset ovat yhdistäneet voimansa ja etsineet viime päivinä kuumeisesti kaikille tuiki tuntematonta koiraa.

Kuvassa kaksi naista auton takakontin edessä.
Kuva: Kreeta-Maria Kivioja / Yle
Kreeta-Maria Kivioja

Henna Latvamäki kuuli ikäviä uutisia kesken viime viikonloppuna Kokkolassa järjestettyä kasainvälistä koiranäyttelyä. Etelä-Suomesta näyttelyihin saapunut vaaleanruskea englanninvinttikoira (greyhound) oli samaisen sunnuntaipäivän aamuna karannut jäniksen perään golfkentän laitamilta.

Hän riensi ystävänsä Mervi Mäkelän kanssa auttamaan koiran etsinnöissä. Kaksikko on muun muassa kiinnittänyt ilmoituksia Kokkolaan ja lähiseudulle sekä pyytänyt vastaantulijoita pitämään silmänsä auki ja ilmoittamaan havainnoista.

Auton mittariin kertyi jo alkuviikon aikana yli 800 kilometriä.

– Se nyt on pientä sen rinnalla, että toisilla on kuitenkin suuri hätä kadonneen koiran takia, 7 koiraa itse omistava Henna toteaa.

Täällä on ollut laajasti koiraihmisiä auttamassa – ihmisiä, ketä en ole aikaisemmin nähnyt. Tämä on aivan uskomatonta.

kadonneen koiran omistaja

Hän muistuttaa, että valtavan moni muukin paikallinen on auttanut koiran etsimisessä. Lisäksi sosiaalisessa mediassa on käynyt kuhina, ja kadonnutta on etsitty myös kahden Suomen etsijäkoira ry:n etsijäkoiran avulla.

– Aivan ihanaa, kuinka pyyteettömästi ihmiset ovat auttaneet. Uskomattoman aktiivisia ovat olleet myös sellaiset, joilla ei ole koiraa.

Monelle koiranomistajalle koira on kuin perheenjäsen, jolloin tuskaan ja hätään on helppo samaistua.

– Koiraihmisiä ajaa auttamaan erityisesti tieto siitä, että sama voi sattua omalle kohdalle. Silmäpareja tarvitaan eivätkä koiranomistajat pysty kaikkeen yksin. Paikalliset silmät ovat tässä tapauksessa tärkeitä, koska omistajat eivät tunne aluetta.

"Aivan uskomatonta"

Alueen ihmisten avuliaisuus on tehnyt vaikutuksen kadonneen koiran eteläsuomalaisiin omistajiin.

– Apu on ollut aivan mieletöntä ja uskomatonta. En voi olla kuin äärettömän kiitollinen avusta. Täällä on ollut laajasti koiraihmisiä auttamassa – ihmisiä, ketä en ole aikaisemmin nähnyt ja tuntenut. Tämä on aivan uskomatonta, kadonneen koiran omistaja toteaa.

Englanninvinttikoiraa ei oltu löydetty torstai-iltapäivään mennessä. Vapaaehtoisten työ jatkuu sinnikkäästi.

– Tässä vaiheessa silminnäkijähavainnot olisivat tärkeitä, ja pitää muistaa, että kadonnutta koiraa ei saisi yrittää ottaa itse kiinni, Henna toteaa.

Suosittelemme sinulle