Hyppää sisältöön

Asuntomurtajat kyttäävät autoja lentokenttien ja satamien parkissa – Trafi: Osoitetietojen luovutuksen voi helposti estää

Ajoneuvorekisterissä on yli 2,8 miljoonan ihmisen osoitetiedot. Vain harva on kieltänyt tietojensa luovuttamisen.

Kuva: Terri Niemi / Yle

Onko edessä lähtö lomalle? Jätätkö auton parkkiin lentokentälle tai satamaan? Tiesitkö, että kuka tahansa voi helposti selvittää, kenelle auto kuuluu ja mikä on omistajan osoite?

Hämärämiehillä Trafin ajoneuvorekisterin avoimuus ja laajuus ovat tiedossa. Viime vuosien aikana poliisin haaviin on jäänyt murtomiehiä, jotka ovat valinneet kohteensa lentokenttien ja satamien parkkiin jätettyjen autojen perusteella.

Trafin ajoneuvoliikennerekisterissä on kaikkiaan yli 2,8 miljoonan ihmisen osoitetiedot. Heistä vain reilut 110 000 eli 3,9 prosenttia on tehnyt Trafille osoitteenluovutuskiellon. Tämä tarkoittaa, että lähes 2,7 miljoonan auton omistajan tai haltijan osoitetiedot saa selville esimerkiksi soittamalla Trafiin.

Lähtökohta: kaikki on julkista

Trafin ajoneuvoliikennerekisteri on lähtökohtaisesti julkinen. Rekisteriin merkityillä on kuitenkin oikeus rajoittaa itseään koskevien tietojen julkisuutta.

– Osoitetietojen luovutuksen voi helposti estää, siihen on lakisääteinen oikeus. Riittää, kun ilmoittaa, että haluaa osoitteenluovutuskiellon rekisteriin. Perusteluja ei tarvita, sanoo Trafin osastopaallikkö Sanna Sonninen.

Yksinkertaisimmillaan osoitteenluovutuskiellon voi tehdä soittamalla Trafiin. Trafin nettisivulta (siirryt toiseen palveluun) löytyy myös lomake, jolla asian voi hoitaa sähköisesti. Kielto estää tietojenluovuttamisen muuhun kuin viranomaisen ja muutaman muun tahon, esimerkiksi Liikennevakuutuskeskuksen, liikennevakuutusyhtiöiden ja katsastajien, käyttöön.

Osoitteenluovutuskiellon yhteydessä tulee voimaan myös markkinointikielto, joka puolestaan estää nimi- ja osoitetietojen luovuttamisen suoramarkkinointia ja etämyyntiä sekä markkina- ja mielipidetutkimusta varten.

– Kannattaa kuitenkin huomata, että jos henkilö tekee osoitteenluovutus- tai markkinointikiellon, katsastuskutsuja ei silloin lähetetä, Sanna Sonninen sanoo.

Osoitetiedot voi salata, nimeä ei

Osoitteenluovutus- ja markkinointikielon voi tehdä vain ns. luonnollinen henkilö. Yritykset ja yhteisöt eivät voi rajoittaa tietojensa luovutusta ajoneuvorekisteristä. Kerran tehdyn kiellon voi perua, mutta sitä ei tarvitse uusia.

– Kiellot liitetään henkilötunnukseen, joten niitä tarvitse uusia, vaikka ajoneuvotiedoissa tapahtuisikin muutoksia, Sanna Sonninen sanoo.

Aivan kaikkea itseään koskevaa tietoa ei kuitenkaan voi piilottaa.

– Nimitiedot Trafi antaa myös niistä rekisterissäolijoista, jotka ovat tehneet osoitteenluovutuskiellon.

Kaikki tiedot on mahdollista saada salaisiksi vain erittäin perustellusta syystä. Tällaisia ns. turvakiellon saaneita ajoneuvon haltijoita on Suomessa vajaat 8 000. Väestötietojärjestelmän turvakieltoa haetaan maistraatista.

– Jonkin verran on tullut vastaan sitä, että haetaan turvakieltoa lomamatkojen ja asuntomurtojen pelon vuoksi, vaikka tähän riittäisi pelkkä osoitteenluovutuskielto. Viranomainen joutuu hylkäämään perusteettoman turvakieltohakemuksen, ja hakija on nähnyt turhaan vaivaa.

Suosittelemme sinulle