Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tyrnävän viljapeltojen keskellä lainehtii hamppuviljelmä – video

Tyrnävällä Pohjois-Pohjanmaalla kasvaa tänä kesänä harvinainen hamppuviljelmä ohrapellon keskellä. Siellä kokeillaan, kuinka perinteinen kuituhamppu sopii siemenperunan vuorottelukasviksi. Nykyisin harvinaisen kasvin toivotaan parantavan myös muiden kasvien satoja.

Tyrnävän hamppupelto
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

TYRNÄVÄ Tekstiileissä vanhastaan Suomessakin käytetylle kuitukasville on tähän saakka etsitty uutta hyötykäyttöä myös esimerkiksi auto- ja veneteollisuudesta sekä rakennusaineena. Esimerkiksi hartsin tai muovin kanssa hampusta saadaan uudenlaisia komposiittimateriaaleja. Hamppukuidulla voidaan myös vahvistaa betonia ja sen avulla voidaan valmistaa vaikkapa kevytharkkoja.

Nyt Juankosken kaupungin ja Itä-Suomen yliopiston yhteisessä kuituhampun lisäkäyttöä selvittävässä hankkeessa etsitään kokemuksia myös siitä, voisiko hamppu toimia maanparannusaineena siemenperunan vuoroviljelyssä.

Hamppu kasvaa kohisten

Hamppupellossa kuitukasvi nousee jopa yli kymmenen sentin viikkovauhtia ja syksyllä kasvusto onkin liki nelimetristä. Hamppu sopii myös suhteellisen vaatimattomaan maahan eikä sen kylvö vaadi erillisiä koneinvestointeja.

Hamppuseinää tehdään tiivistämällä massa muotin avulla seinän muotoon.
Hamppukuitua voidaan hyödyntää myös rakentamisessa. Kuva: Vesa-Matti Ruuska / Yle

Nykyisin koko Suomessa hamppua viljellään noin tuhannen hehtaarin alueella, mutta  koko maasta arvioidaan löytyvän jopa 75 000 hehtaaria hampunkasvatukselle soveliasta peltoa.

Kuituhamppu on eri lajike kuin kannabis-huumeiden raaka-aineena käytettävä hamppu. Siitä ei käytännössä pysty erottamaan huumaavia aineita, joten sen kasvattaminen onnistuu tavallisena viljelykasvina.

Kuituhampun viljelyä esiteltiin toimittajille tyrnäväläisellä koealalla. Kävimme paikan päällä katsomassa, miltä vuosikymmeniä vähällä käytöllä ollut, mutta satoja vuosia Suomessa viljelty kasvi näyttää.

Suosittelemme